Boksen voor mensen met Parkinson in Huizen

Boksen voor mensen met Parkinson in Huizen
Huizen

Boksen voor mensen met Parkinson? ,,Ja juist! Het is een ingewikkelde sport die je uitdaagt en dat is wat wij nodig hebben”, zegt Mariëtte Robijn, drijvende kracht achter een demonstratie woensdag bij HeJeNa Gym in Huizen. ,,We laten zien dat we bij Parkinson-boksen niet op elkaar inrammen, dat je niet met een gebroken neus naar huis gaat. Het is zonder gevaar, geweld en agressie. We slaan op bokszakken en elkaars handschoenen. Het is goed voor je en zó leuk.”

Een rechtse directe en meteen een snelle opstoot. ’Kom op Robijn!’ In een zwart hemdje en korte broek hipt Mariëtte Robijn (51) heen en weer in de boksring.

Aan niets is te zien dat ze de ziekte van Parkinson heeft. ,,Als ik boks is het er even niet. Lekker op een bokszak slaan, ik word er blij van.”

Boksen voor mensen met Parkinson in Huizen
Sit-ups als onderdeel van de warming-up

Mariëtte Robijn is 46 als ze ’met iets onschuldigs’ bij de neuroloog komt. ,,En dan is het Parkinson, je wereld stort in. Al dacht ik meteen: o, ik ga er niet dood aan.” Vermoedelijk heeft ze het dan al jaren. Maar de stramme vingers met pianospelen, een arm die niet soepel door een trui gaat, een strakke blik; ze had het niet door.

Jurk

Vlak na de diagnose heeft Robijn, zelfstandig copywriter, een afspraak met een belangrijke klant. ,,Ik wilde niet, maar mijn echtgenoot zei: ’Wat zou je nu niet meer kunnen, dat je een week geleden nog wel kon?’ Ik heb een jurk aangetrokken en ben gegaan.”

Medicijnen onderdrukken symptomen als trillen, stijfheid, schuifelend lopen en strakke gezichtsuitdrukking. Slapen blijft lastig, regelmatig draait ze ’plafonddienst’. ,,Mijn energiebudget is beperkt. Ik ga er niet altijd verstandig mee om. Wil te veel.”

Dan botst ze tegen een muur op en móet ze rusten. ,,De trap op is dan al teveel. Alsof ik een marathon heb gelopen. Dan ga ik klooien, onhandig doen, krijg de sleutel niet meer in het gat. Het vooruitzicht is het ergst, er is ’no cure’. Maar ik heb te dealen met mijn eigen chaos.”

Twijfel

,,Bewegen helpt”, zegt ze. ,,Ik sport vijf keer in de week. Loop, trek en duw aan elk apparaat. Ik was nooit zo’n sporttype, maar de neuroloog zei: ’Als je nu gaat sporten kun je over twintig jaar nog lopen en anders niet’.”

Boksen voor mensen met Parkinson in Huizen
Tegen de handschoenen van je sparringparner stoten.

Vier jaar geleden komt ze in aanraking met Parkinson-boksen bij Rock Steady Boxing in Ede. ,,Boksen? Apart! Ik wilde het wel proberen, maar had mijn twijfels: ’Zit ik daar in een zaal met oude mannen in spencer’. En dan blijken het heel leuke mensen tussen de 46 en 82 jaar oud te zijn. Wetenschappers, een salesmanager, schooldirecteur, timmerman, van alles.”

De Huizense valt als een blok voor de no nonsens aanpak. ,,Toen de trainer vroeg wat ik aan het doen was, zei ik ’boksen’. Waarop hij de gouden opmerking maakte: ’Zorg dan ook dat het een beetje op boksen lijkt!’ Je bent weg uit die therapeutische sfeer. Op de muur staat: ’Whining 5 dollars’, loop niet te piepen. Ik vind dat heel prettig, een verademing. Ik wil op mijn kracht worden aangesproken. Met Parkinson kun je alles, alleen een beetje anders.”

Somber

,,Ik zou Parkinson-boksen iedereen aanraden die redelijk kan lopen en niet snel omvalt.” Boksen bevordert conditie, kracht, balans, oog-handcoördinatie, focus, reactiesnelheid, lenigheid, snelheid en lef. Robijn: ,,Parkinson heeft invloed op alles. Boksen ook, maar dan gunstig. Als je op de bank blijft liggen worden hersenverbindingen niet gestimuleerd. Dan ga je harder achteruit en kun je somber en klagerig worden.”

,,Boksen is kapot moeilijk!”, lacht ze. ,,Maar ik maak progressie. Je slaat jezelf wakker. Na een paar maanden kon ik weer mijn broek aantrekken zonder omvallen. Je krijgt meer controle over de symptomen. Voor mij is boksen het enige leuke aan Parkinson. Voor de rest is er geen klap aan.”

Apenkooigevoel

Alleen in Amsterdam, Zeist, Ede, en Zevenaar wordt Parkinson-boksen aangeboden. Huizen komt daar nu bij. ,,Hooguit 45 mensen doen het in Nederland. In Amerika is het groot, ook door Muhammed Ali, die Parkinson had. Ik wil per se dat het in Huizen komt voor mensen in het Gooi.”

Boksen voor mensen met Parkinson in Huizen
Boksgrootheid Muhammed Ali had Parkinson.
© Foto ANP

,,Boksen geeft dat apenkooigevoel van vroeger terug. Je doet handschoenen aan en gaat spelen. Leuk! De training is pittig. Push-ups, touwtje springen, bokstechnieken en tussendoor het alfabet opzeggen, of na een paar stoten schroefjes indraaien voor de fijne motoriek. Goed voor het multitasken. Ik ben redelijk uitgeteld na afloop. We hebben de grootste lol met al die mensen, die van hun levensdagen niet waren gaan boksen als ze geen Parkinson hadden.”

Demonstratie

Iedereen met Parkinson is woensdag 24 januari van 11.30 tot 12.30 uur welkom bij de demonstratie Parkinson-boksen bij HeJeNa Gym aan de Havenstraat 305a in Huizen. Ervaring met boksen of vechtsport is niet nodig en leeftijd niet van belang. Ook fysiotherapeuten die Parkinsonpatiënten behandelen mogen meedoen. Van de partij zijn Bert Stuifbergen en Henk Bunschoten van HeJeNa en Hans Louwerse van Rock Steady Boxing. Aanmelden: www.marietterobijn.com.

Steeds jonger

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen beschadigt en afsterft.

Cellen kunnen daardoor geen dopamine meer aanmaken, de stof die nodig is om soepel te kunnen bewegen en lichaamsbewegingen onder controle te houden. Parkinson veroorzaakt ziekteverschijnselen zoals trillen, moeilijk praten, stijve armen en benen. De ziekte is progressief en genezing is nog niet mogelijk. Ruim 55.000 Nederlanders hebben Parkinson. Onder dertigers en veertigers is sprake van een alarmerende stijging.

Bron: ParkinsonFonds

Meer nieuws uit Gooi en Eemland