Hertog: Huizen gaat ook in 2017 bruisen

© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Eddie de Paepe
Huizen

Huizen gaat zichzelf - na beide succesvolle winterevenementen - ook in 2017 van zijn bruisende kant laten zien.

Dat was een van de beloftes, die burgemeester Fons Hertog donderdagavond deed tijdens de nieuwjaarsreceptie nieuwe stijl in het gemeentehuis. Ondanks dat de gemeente tweehonderd uitverkoren inwoners - als speciale gast - had uitgenodigd, trok de receptie ’slechts’ 250 belangstellenden.

Hertog refereerde in zijn speech onder meer aan de relatief rustig verlopen jaarwisseling in Huizen. Verder blikte hij terug én vooruit aan de hand van zeventien thema’s. Zo blijkt uit het onderzoek ’Waar staat je gemeente’, dat Huizers ’over het algemeen best tevreden’ zijn over hun woonomgeving, de voorzieningen en de dienstverlening van de gemeente. Hertog: ,,Uw scores voor Huizen gaan we vergelijken met andere gemeenten en daar komen zeker verbeterpunten uit, waarmee we dan ook aan de slag zullen gaan. We zullen dit onderzoek waarschijnlijk over twee jaar herhalen. Want de mening van onze inwoners horen wij graag. Meestal dan hè.”

Wijkavonden

De burgemeester meldde verder dat het gemeentebestuur dit jaar naar ’wijkavonden in een nieuwe vorm’ kijkt. Dat Huizen in het eerste kwartaal start met een digitale nieuwsbrief. En dat het werken op afspraak bij Burgerzaken wordt uitgebreid naar andere gemeentelijke afdelingen. Verder wees hij op de huisvesting van statushouders: na de opening van het gebouw Borgstede aan de Huizermaatweg volgt dit jaar de locatie aan de Jacob van Campenstraat.

,,Veel licht was er ook in de afgelopen weken”, aldus Hertog. ,,In het reuzenrad, tijdens de kerstmarkt op het Oude Raadhuisplein, en in alle winkelgebieden. En ik noemde al de nieuwjaarsduik. Huizen bruiste! En we gaan onszelf ook in 2017 van onze bruisende kant laten zien.”

Veiligheid

Wat volgens Hertog ’relatief goed gaat, maar altijd beter kan’ is de veiligheid. ,,En ‘goed’ is nooit het juiste woord, binnen dit thema, daar ben ik me van bewust. Veilig wonen en een veilige omgeving blijven één van onze prioriteiten. Net als veilig ondernemen en veilig uitgaan. We zijn blij met de vele buurtpreventieverenigingen en het grote aantal whatsappgroepen.”

Opvolger

De burgemeester benadrukte nogmaals dat Huizen zelfstandig wil blijven en refereerde aan de bestuurskrachtmeting, waarover gedeputeerde staten volgende maand met een standpunt komen. In het verlengde daarvan moet de vraag beantwoord worden of de benoemingsprocedure voor een opvolger van Hertog kan worden gestart. De burgemeester bereikt immers, zoals hij het zelf verwoordde, ’in de herfst een zekere leeftijd’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.