Een constante verkleedpartij

Joyce Huibers
Naarden

Voorzitter Ronald van der Woude (Blaricum) van Toneelgezelschap De Plankeniers tipt de toneelvoorstelling ’39 Steps’ naar de gelijknamige film van Alfred Hitchcock. Toneelbewerking: Patrick Barlow. Te zien: 30 mei t/m 14 juni. Plankenierstheater, Naarden. Kaarten: www.plankeniers.nl

,,Aan het begin van dit seizoen speelden we een echte thriller: ’The Mousetrap’. En nu een zogeheten komische thriller: ’39 Steps’.

We wilden eigenlijk een klucht spelen, maar we kregen de bezetting van de cast niet rond. En bij dit stuk heb je maar vier man nodig. Rowin Prins heeft één rol, die van Richard Hannay, Joëlle Koomen speelt drie verschillende dames en Peter van Bokhorst en ik tussen de vijftien en twintig rollen.

Inderdaad, je hoort het goed. Je moet het verhaal zo zien: Richard Hannay woont in een klein flatje in Londen en verveelt zich. Hij gaat naar een show op West End en ontmoet een knappe Duitse vrouw.

Die gaat met hem mee naar huis. Dan wordt zij vermoord in zijn appartement en Hannay slaat op vlucht. Hij komt in Schotland terecht en uiteindelijk kom je er achter wat die ’39 Steps’ betekenen.

In de gelijknamige film van Alfred Hitchcock zie je Hannay vluchten van het ene huis naar het andere huis. Op toneel moet je dat aanpassen, daar zijn de techniek (geluid, licht en rook) en de verbeelding heel belangrijk.

Je zet vier blokken neer als treinzittingen en de spelers maken er zelf bewegingen bij alsof de trein rijdt. Of als het waait wapperen ze met hun lange jassen. Met dat soort effecten zit het vol. Allemaal in een hoog tempo. Het is moeilijk en spannend, maar erg leuk om te doen.

De humor zit ook in de vorm. Het is fysiek, maar niet als bij een klucht met dichtslaande deuren. Hannay is in zijn doen en laten ook heel serieus. We zijn laatst vier uur bezig geweest om kostuums uit te zoeken.

Want er zijn constant verkleedpartijen. Ook ik speel drie verschillende vrouwen, compleet met jurken en neptieten. Mensen zien wel dat ik het ben, maar ze kijken daar doorheen.''

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.