Directie ’hel van Hilversum’ gaat vrijuit

Redacteur Hilversum
Hilversum

De twee ex-directeuren van de vorig jaar wegens ernstig wanbeleid opgedoekte vrouwenopvang aan de Albertus Perkstraat in Hilversum worden niet strafrechtelijk vervolgd.

Tot die slotsom komt officier van justitie C. van Kleef. De leefomstandigheden noemt ze ’schrijnend’, maar bewijs voor strafbare feiten is niet gevonden.

Tussen mei 2012 en maart dit jaar deden volgens justitie vijf vrouwen aangifte tegen de voormalige leiding, moeder Anneke en dochter Marny Aretz uit Hilversum. Het ging om bedreiging, diefstal van geld, geestelijke en wederrechtelijke vrijheidsbeneming, belediging, geestelijke mishandeling en mensenhandel.

Justitie in Amsterdam deed vorig jaar onderzoek en gaf het dossier het stempel ’mensenhandel’. Dat zette justitie Midden-Nederland, waar de zaak begin dit jaar belandde na de gerechtelijke herindeling, op het verkeerde been, zegt een woordvoerster. Dat zorgde voor extra vertraging. Rechercheurs ’High Impact Crime’ deden onderzoek naar personeel van de opvang en hoorden getuigen.

Vanwege het ’emotionele’ karakter van de zaak heeft justitie nog wel een gesprek met de slachtoffers van de ’hel van Hilversum’, zoals oud-bewoonsters de opvang noemen. Die zijn diep teleurgesteld. Eén van hen: ,,De directie moet zich verantwoorden voor wat zij erg kwetsbare mensen tientallen jaren aandeden.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.