Schilderij 'De vier Evangelisten' op transport

Peter Eijking (links) en Aukje Zondergeld begeleiden het inladen van het schilderij. Foto: Stduio Kastermans

Peter Eijking (links) en Aukje Zondergeld begeleiden het inladen van het schilderij. Foto: Stduio Kastermans

Tamar de Vries
Weesp

Het 17e-eeuwse schilderij ’De vier evangelisten’ van de schilderende burgemeester van Weesp Gijsbert Janszoon Sybilla begon gistermiddag aan een bijzondere reis naar Amsterdam. Vanuit het Stadskantoor werd het ingepakte schilderij in een busje geladen om te worden getoond aan deskundigen van de Vereniging Rembrandt.

Deze vereniging van kunstliefhebbers verleent steun aan musea bij kunstaankopen die zij zelf niet kunnen betalen. In het bestuur van de Vereniging Rembrandt zitten wetenschappers, museumfunctionarissen en particuliere kunstkenners die beoordelen welke kunstwerken gesteund worden.

Museum Weesp wil graag een bijdrage voor de aankoop van ’De vier evangelisten’. Wethouder Peter Eijking en oud-conservator Aukje Zondergeld van het gemeentemuseum brachten het schilderij van Gijsbert Janszoon Sybilla naar Amsterdam.

Het schilderij was tot voor kort verloren gewaand voor Weesp, omdat de eigenaar die het in bruikleen had gegeven aan het Museum Weesp het schilderij wilde laten veilen. De eigenaar wilde er zeven- tot tienduizend euro voor hebben, maar de biedingen kwamen niet boven de zesduizend euro uit. Dat bood nieuwe kansen voor Weesp. Want zesduizend euro is met een crowdfundingsactie wellicht zo binnen te halen.

Wethouder Eijking begreep al snel uit contact met Zondergeld dat zeer waarschijnlijk niet het hele bedrag uit de crowdfunding hoeft te komen. ,,De Vereniging Rembrandt wil vast en zeker de helft van het bedrag betalen’’, vertelt de oud-conservator. ,,Ze geven nooit meer dan de helft van het benodigde bedrag want ze willen dat de verwerving van het kunstwerk door de gemeenschap gedragen wordt. Het museum haalde in mijn tijd wel vaker met hulp van de vereniging geld bijeen voor de aankoop van een kunstwerk. Ze willen het wel altijd zien. Dus in het verleden heb ik wel eens met porselein voor de museumcollectie in de trein gezeten’’, lacht Zondergeld.

Museum Weesp heeft nog niet zo lang geleden een nieuwe koers ingezet. Het museum is bezig met modernisering en professionalisering. Het gaat zich concentreren op de historie van Weesp. De collectie moet een beeld geven van de geschiedenis van de Vechtstad door de eeuwen heen. De archeologie, stadsbestuur, het beroemde porselein, de oude nijverheid en de moderne industrieën staan daarin centraal. Het schilderij De vier Evangelisten past daar perfect in.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.