Schuiven met patat op Huizer markt

© Foto: CVAH

Eddie de Paepe
Huizen

Het plotselinge vertrek van de Hilversumse patatverkoper Bijlard van de Huizer zaterdagmarkt heeft voor hoofdbrekens gezorgd op het gemeentehuis.

Afgelopen voorjaar, na de vaststelling van de nieuwe marktverordening door de gemeenteraad, zei patatverkoper Bijlard plotsklaps zijn standplaats op de markt op. De Hilversummer had twee jaar geleden een standplaatsvergunning gekregen voor een patatwagen van 5,5 meter. Hij kreeg deze vergunning overigens na een juridische procedure tegen de gemeente.

Wachtlijst

Zijn voorganger - de vervanger van een zieke collega - moest toen weg. De man heeft zich toen wel op de wachtlijst voor patat laten plaatsen. Die lijst bestond toen nog, maar is in de nieuwe marktverordening geen lang leven meer beschoten.

De verdreven patatbakker wil nu graag als vaste koopman terugkomen op de Huizer markt. De man komt daar volgens de gemeente voor in aanmerking omdat hij bovenaan (en als enige) op de ’uitstervende’ wachtlijst staat.

Probleempje is wel dat zijn wagen zeven meter meet. Dat is anderhalve meter langer dan die van Bijlard. Om de ’nieuwe’ man een vergunning te kunnen geven moet de op papier vastgelegde (gas)bakplaats met anderhalve meter vergroot worden.

Dat gaat de gemeente nu doen.

Publiekstrekker

Voor een patatwagen is immers geen ander plekje beschikbaar op de zaterdagmarkt. Daar komt bij dat patat volgens de gemeente ’tot de publieks-aantrekkende branches op de markt behoort. En dat de Marktcommissie deze patatverkoper graag ziet terugkomen.

Niet iedereen zal waardering hebben voor de oplossing die op het gemeentehuis is bedacht. Zo is de eigenaar van de bakwagen naast de patat, de visverkoper, niet blij dat híj geen betere standplaats krijgt.

De gemeente vindt - met steun van de Marktcommissie - dat de visverkoper niet in aanmerking komt voor een upgrade. Daarmee zou, volgens Huizen, een groter precendent worden geschapen dan in de patatkwestie.

Niet direct blij

Maar er is meer aan de hand. De gemeente verwacht namelijk dat Pearle Opticiens en Scharrelslagerij Michel Weling ’niet direct blij’ zijn met de nieuwe indeling van de markt. De ondernemers zien die bakwagens die vijf meter van hun winkelpui op de Voorbaan staan liever gaan dan komen.

De gemeente kan echter op het ’huidige’ marktterrein gen alternatieve plek vinden voor de bakwagens.

Er is nog wel een lichtpuntje bij het geschuif op de zaterdagmarkt te melden.

’Door het opschuiven van de bakwagen (op elektra) van de Loempia-verkoper een ruimere doorloop naar de winkels van beide winkeliers.’ Dus een verbetering voor het winkelend publiek, dat van en naar het Oude Raadhuisplein wil.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.