Premium

Ongekend snelle winnaar in Spiegelplasloop

Ongekend snelle winnaar in Spiegelplasloop
Lucas Nieuweboer in het felgele shirt bij de start, met links naast hem Cas Lutz.
© Foto Studio Kastermans
Nederhorst den Berg

De Spiegelplasloop is tegenwoordig een topwedstrijd. Dat werd zondag bewezen door winnaar Lucas Nieuweboer, die een voor de omstandigheden (harde, striemende wind) ongekend snelle tijd van 30.51 liep op de tien kilometer. Met in zijn kielzog ook nog eens drie atleten die binnen de 33 minuten finishten.

De Heemskerker was zelfs sneller dan er ooit gelopen is in de Spiegelplasloop en vestigde een parkoersrecord. De strijd achter hem was internationaal getint met Marokkaan Soufiyan Elbourabia (derde in 32.41 minuten) en Duitser Oliver Hofman (vierde in 32.54). Beide sterke lopers werden echter verrassend afgetroefd door Hilversummer Cas Lutz, die de dag van zijn leven had en na 32.19 minuten als tweede over de eindstreep kwam.

Het was een uitstekende prestatie van de GAC-atleet en bij minder wind had hij in deze vorm vermoedelijk ruim onder zijn persoonlijk record van 30.50 gelopen. Toch was Lutz bepaald niet vrolijk na afloop. Hij baalde van zijn twee tegenstrevers. ,,Ze wilden allebei niet overnemen. De trainer van Elbourabia ging op zijn mountainbike voor hem rijden om hem uit de wind te houden en op een gegeven moment kwam er iemand vanaf de kant om hem te ’hazen’. Op dat moment gaf ik gas. Zo loop je toch geen wedstrijd?’’ De Hilversummer deed ook zijn beklag bij de wedstrijdleider van de Atletiekunie, die zijn schouders ophaalde.

Een tijdje na Lutz kwamen zijn clubgenoten Eduard Grob en Erik Kallenberg zij aan zij op de finish afstormen. De strijd om plaats zeven werd nipt in het voordeel van Grob beslist. Timo van Beek (Soest) werd elfde, Ricardo Scholten (Weesp) twaalfde en Maarten Haegers (Soest) dertiende.

Mirjam Koersen stal de show bij de vrouwen. Van tevoren had ze zich neergelegd bij een tweede plaats omdat de twintig jaar jongere Josien Scheepens uit Overveen ook aan de start verscheen, de nummer vier op het NK cross en normaal sterker dan de Hilversumse. Maar nu was Koersen met een tijd van 37.01 zeventien seconden sneller. ,,Het voelde gelijk goed aan, ik doe ook meer duurwerk. Soms gaat het lekker, soms gaat het slecht en dat is dat nu eenmaal zo. Ik heb geleerd dat elke dag anders is en dit is het bewijs.’’ Scheepens: ,,Na drie kilometer kon ik haar al niet meer volgen, ze liep sterk.” De Hilversumse Karin Vissers pakte het brons.

De Bergse Runners Club mag trots zijn op het evenement in Nederhorst den Berg zoals het er nu uitziet. Er zit een strakke organisatie achter, er wordt niets aan het toeval overgelaten. Als er iets mis dreigt gegaan ligt er een plan-B klaar, zodat zaken achter de schermen opgelost kunnen worden. In de tent voor genodigden en sponsors liet geldschieter Michiel Stiemer weten dat zijn beoogde driejarenplan volledig verwezenlijkt was. ,,Een mooi veld met atleten, nu kijken of we nóg een stapje hogerop kunnen komen.’’

Wedstrijdleider Mark Hilberts was in de nacht van zaterdag op zondag wel nerveus. Hij lag woelend in zijn bed en kwam er drie keer uit om uit zijn slaapkamerraam te kijken of er geen pak sneeuw lag. ,,Dat zal je toch gebeuren. Maar de sneeuwschuivers met borstels stonden al klaar, voor het geval dat.’’ Het viel allemaal mee en dankzij zijn inspanningen en die van zijn manschappen zag alles er klokslag drie uur spic en span uit.

Meer nieuws uit Sport Regionaal