Mediales uit de melkwijk

Jan Vriend
Hilversum

Jan Slagter (62 jaar) is directeur van Omroep Max. Hij verlaat graag de Gooise vergaderkamers om zelf voor de camera’s te staan. Zo presenteert hij programma’s als ’Max Geheugentrainer’ en ’Max maakt mogelijk’ . Hij is vader van twee zonen en woont in Zoetermeer. Hier vertelt hij over zijn talenten en centen.

Wat wilde je later worden?

„Dierenarts. Die wens kwam voort uit een intens verlangen om dieren te helpen. Als twaalfjarige jongen was er zelfs een fase in mijn leven dat ik als gewetensvol gereformeerd jongetje geen vlees wilde eten omdat ik dat zielig vond voor dieren. Mijn ouders waren bang dat dat ten koste ging van mijn gezondheid en stuurden me naar de dokter in de hoop dat ie me op andere gedachten zou brengen. Ik ben dan wel gen dierenarts geworden, maar maar probeer nog altijd dieren in nood te redden. Daarom steun ik organisaties die dierenmishandeling aanpakken en zal in onze programma’s altijd aandacht proberen te besteden aan dierenleed, want dat moeten we als verstandig mensen een halt toeroepen.”

Wat was je eerste baan?

„Als scholier hielp ik de melkboer op zaterdag. Dat heb ik van mijn tiende tot mijn zestiende gedaan. Dan ging ik van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat de wijk in om flessen melk, karnemelk yoghurt en slagroom te bezorgen, in onze buurt in Den Haag. Ik weet nog precies wie er achter al die deuren woonden en wat ze nodig hadden. Als mevrouw De Vries niet thuis was, zette ik haar vaste bestelling gewoon in de portiek. Wil je later bij de media werken, begin dan met een bezorgbaan in de wijk, want dan weet je precies wat er leeft onder de mensen.

Voor een hele zaterdag melk bezorgen, kreeg ik drie gulden en twee kwartjes. Dat geld spaarde ik op om een radiootje te kopen. Daarop luisterde ik elke dag naar de programma’s van Veronica. Het avontuurlijke van die zeezender vond ik fantastisch. Die strijd tegen de gevestigde orde in Hilversum voer ik nu op mijn eigen manier.”

Wat wat het leukste werk dat je ooit deed?

„Ik heb al mijn werk altijd met veel plezier gedaan. Ik denk dat dat komt omdat er zo veel variatie in zat. Ik heb bij de Amro-bank gewerkt, ik heb in Vlaanderen een snookerpaleis gehad en bij de reclame-afdeling van een verzekeringsmaatschappij gezeten. Maar het werk dat ik nu doe bij Omroep Max vind ik het leukste. Het is creatief, het daagt me uit en het prikkelt me om na te denken over wat mensen kunnen en willen. Aan de vergadercultuur die erbij hoort heb ik een hekel, maar het maken van programma’s blijft het leukste wat er is.”

Heb je wel eens werk gedaan voor het geld?

„Als student werkte ik voor de centjes, om de vakantie te kunnen betalen. Daarna heb ik altijd gewerkt omdat ik het leuk vond. Ik heb echt wel eens de kans gehad om in mijn carrière voor het grote geld te kiezen, maar dat heb ik nooit gedaan. Het lijkt mij niks om te werken in een omgeving waar je alleen maar komt omdat er veel valt te verdienen, terwijl je je principes en idealen dan overboord moet gooien. Dat zou ik niet kunnen.”

Wat zou je doen als een een miljoenenprijs wint?

„Ik zou het gebruiken voor de projecten van ’Max maakt mogelijk’ . Voor dat programma zit ik regelmatig in Moldavië en andere voormalige Oostbloklanden. Als je ziet hoeveel kwetsbare ouderendaar een helpend hand nodig hebben, weet je dat het goed terechtkomt. Ook voor het Ben Oude Nijhuis voor mensen met dementie kunnen we nog wel wat geld gebruiken. Dat kleinschalige huis ben ik aan het opzetten met steun van Max-kijkers. Het gaat plaats bieden aan bewoners met een kleine beurs, die veel handen aan het bed krijgen, met zo min mogelijk verlammende regeltjes. Ook zou ik wat geld aan mijn kinderen geven. Ik heb twee zonen. Ook bij hun generatie zijn een paar extra centjes altijd welkom.”

Jan Slagter presenteert ’Max maakt mogelijk’. Te zien op zaterdag 18.35 uur bij Max op NPO2. Zijn programma ’Max Geheugentrainer’ is iedere werkdag om 9.40 uur op tv op NPO1.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.