Laatste boer dorp Soest heeft de grond verkocht

Hans van Keken
Soest

De laatste boer van Soest heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid. André van Dorresteijn heeft zijn grond aan de Insingerstraat verkocht voor woningbouw.

Soester projectontwikkelaar Frank Rademaker - dezelfde van het plan voor een flat op het terrein van dansstudio Sepp aan de Weegbreestraat - wil op het terrein van de agrariër vier villa’s bouwen, met prijzen vanaf 675.000 euro. In de Soester Courant rept de bouwer al over starten met de verkoop in augustus. Van Dorresteijn zegt echter nog niet te weten tot wanneer hij kan boeren op de grond achter zijn huis aan de Insingerstraat. ,,Ik blijf er wonen, maar heb nog geen andere plek om te boeren”.

De Soester wil niet veel kwijt over hoe hij zijn toekomst ziet. Hij heeft aan de Peter van den Breemerweg een bouwvallige boerenschuur waar hij onder meer gekuild gras opslaat en weilanden. In totaal heeft hij rond de 85 koeien. De hoop was de afgelopen jaren om daar zijn agrarisch bedrijf te vestigen, maar de provincie lag altijd dwars. De ruimtelijke structuurvisie stond het niet toe. Maar er komt een herijking daarvan, en daar heeft Van Dorresteijn nu zijn hoop op gevestigd. zo laat hij desgevraagd wel weten.

De Soester rijdt al jaren regelmatig heen en weer met koeien, mest en voer van de Insingerstraat naar de polder. Hij probeert al jaren weg te komen van de plek in een woonwijk aan de rand van Soest. Hij had twee jaar geleden zijn hoop gevestigd op de Soester politiek, die hem steunde in zijn wens om te verhuizen. Er kwam zelfs een rechtszaak van de gemeenteraad - samen met de boer ook - rond het bestemmingsplan landelijk gebied, waarin de kwestie van agrariër Van Dorresteijn een van de belangrijke pijnpunten was. Maar de rechter ging een jaar geleden niet in op het verzoek om het besluit van de provincie terzijde te leggen. Van Dorresteijn moest maar uitkijken naar bestaande agrarische bouwkavels.

Of die herijking waar de Soester nu zijn hoop op gevestigd heeft voor hem verschil zal maken is echter nog niet gezegd, zo laat de provincie via een woordvoerster weten. ,,Er komen vanaf volgende maand bijeenkomsten en inloopavonden voor inwoners en belangenorganisaties. Die gaan we raadplegen.” Of het leidt tot meer flexibiliteit in het tot op heden terughoudende beleid vanuit het provinciehuis is daarmee niet gezegd. Dat hangt af van de politieke besluitvorming.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.