Huurders ’In between places’ Hilversum alsnog op straat

Het ’In between places’-complex op de hoek Brinkweg/Langestraat in het centrum van Hilversum.© Archieffoto

Henk Runhaar
Hilversum

Het project ’In between places’ van Dudok Wonen in het centrum van Hilversum is een flop. Dat concludeert een deel van de eerste lichting huurders. Voor deze mensen, onder wie moeders met kinderen, dreigt opnieuw dakloosheid.

Het idee van het door de provincie Noord-Holland met drie ton subsidie gesteunde project is mensen met acute woningnood, maar zónder urgentieverklaring, maximaal een jaar onderdak te bieden.

Voor deze groep - het gaat bijvoorbeeld om mensen van wie de woning gedwongen is verkocht, gescheiden mensen en mensen die door overmacht dakloos dreigen te worden - zijn 22 huurappartementen beschikbaar in het nieuw gebouwde complex aan de Brinkweg/Langestraat. Het idee is dat mensen er een ’stabiele basis’ hebben ’van waaruit u uw leven weer op de rit kan krijgen’, aldus de website van ’In between places’.

Kelder

Nou mooi niet, vertelt bewoner Dean de Jong. Hij belandde vanuit een illegale situatie in een kelder in Laren in het Hilversumse project. ,,Heel mooi, maar na een jaar ben ik niets opgeschoten. Ik reageer elke week op negen woningen in drie regio’s. Er is niets. Zonder urgentie kom je er gewoon niet tussen.’’

Net voor kerst kreeg De Jong een aangetekende brief van Dudok Wonen. De boodschap: op 22 maart eindigt het huurcontract en moet hij zijn studio uit. ’Wellicht ten overvloede’ wordt De Jong erop gewezen dat hij voor die tijd een ander onderkomen moet vinden.

Hij krijgt het advies via WoningNet op ’alle mogelijke woningen te reageren’. ’Maar denk ook na over andere opties, zoals bijvoorbeeld kamerverhuur, tijdelijke verhuur, koop of zelfs eventueel en logeeradres’, schrijft Dudok Wonen. Het versterkt het gevoel van onmacht alleen maar bij De Jong. ,,Voor mij zit er niets anders op dan in de opslag trekken waar mijn spullen staan.’’

Moeder

Gescheiden moeder Karin Borsen zit hetzelfde schuitje. Met haar 600ste plaats op de wachtlijst kan ze fluiten naar een betaalbare huurwoning, geschikt voor haar en haar zoons van elf en vijftien jaar. ,,In between places is zijn doel voorbij geschoten en heeft niets aan de nijpende situatie kunnen veranderen’’, schrijft haar ex-schoonmoeder in een noodkreet aan deze krant.

Zij heeft de gemeente Hilversum en Dudok Wonen gevraagd of Borsen en haar lotgenoten nog wat langer in hun appartementen kunnen blijven en smeekt om urgentie. Dat is volgens haar de enige manier ’het project te verlaten zoals het eigenlijk de bedoeling was’. Overigens is het in de huidige situatie allesbehalve luxueus voor dit gezinnetje. Zo deelt het drietal de enige slaapkamer. Borsen: ,,Gelukkig heb ik co-ouderschap.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.