Bewoners Hilversums appartementencomplex schrikken van ’getto’

Het wooncomplex van Dudok Wonen.© Archieffoto

Valentijn Bartels
Hilversum

Er zijn grote zorgen over de leefbaarheid in een Hilversums wooncomplex voor kwetsbare bewoners.

Het woonexperiment ’in between places’ moet woningzoekenden in hoge nood een jaar lang een betaalbare woonruimte verschaffen. Een aantal bewoners en voormalig bewoners luidt nu de noodklok. In en rond het pand zijn drugshandel, drugsgebruik, geweld en overlast aan de orde van de dag, waarschuwen zij. Geen van de bewoners wil met naam in de krant, uit veiligheidsoverwegingen. „Dealers lopen zo naar binnen. De geur van crack is soms in het complex te ruiken, en dat terwijl er ook een moeder met een baby woont”, vertelt een van hen. „Het lijkt hier soms net een klein getto, ik maak me grote zorgen over onze veiligheid hier.”

Het pand van woningcorporatie Dudok Wonen op de hoek van de Langestraat en de Brinkweg heeft een huismeester en camerabeveiliging, maar dat helpt volgens bewoners niet. „Er staan dealers te wachten en niemand durft daar wat van te zeggen.” Een van de voormalig pandbewoners zegt dat familie ontvangen zelfs niet meer kon. Diverse huurders vertellen bij Dudok Wonen en de politie aan de bel te hebben getrokken, tot op heden zonder zichtbare verbetering. Een van hen meldt dat overlast vooral bewoners van de eerste verdieping van de vroegere Raf-locatie teistert.

Directeur Harro Zanting van Dudok Wonen zegt dat hem bekend is ’dat er overlastsituaties zijn geweest bij het complex’. „Maar ik denk niet dat dat komt door het experiment of de doelgroep. Dat gebeurt op meer locaties waar wij verhuren, zeker als er, zoals daar, portieken zijn.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.