De Oscar voor winkelcentra

Voor veel buurtbewoners is winkelcentrum Kerkelanden een ontmoetingsplek.© foto studio kastermans/leon dakkus

Susanne van Velzen
Hilversum

Het is vaak vechten om een stoel op het terras van lunchroom Siësta in winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum. En wie eenmaal zit, gaat niet snel naar huis. Het is er té gezellig, zeggen ze.

Sinds het winkelcentrum rigoureus verbouwd is, komen er meer mensen, ze blijven langer winkelen en ze geven meer geld uit. Precies die punten gaven voor de jury van de NRW Jaarprijs 2017 de doorslag om Kerkelanden uit te roepen tot het beste (herontwikkelde) winkelcentrum van Nederland.

,,Het moest de huiskamer van de wijk worden. De plek waar je het beter hebt dan thuis, waar je gezelligheid vindt bij elkaar. Dat is gelukt”, constateert Jan Ruitenberg, adjunct-directeur van AM Real Estate Development, dat in opdracht van eigenaar Dela Vastgoed de vernieuwingsplannen heeft bedacht. Het Hilversumse bedrijf SUM Architecten tekende voor de uitvoering van de verbouwing van de winkels en de bovengelegen appartementen. De winkeloppervlakte is flink uitgbreid en een stuk kantoorruimte van 700 vierkante meter dat al jaren kansloos in de verhuur stond is omgebouwd tot een aantal appartementen.

Parkeerruimte

,,We hebben in nauw overleg met ondernemers, buurt, klanten en gemeente het nieuwe plan voor Kerkelanden gemaakt. Er is door de jury niet louter gekeken naar het uiterlijk van het winkelcentrum maar juist ook naar de toegevoegde waarde. Die blijkt er te zijn. De buurtbibliotheek bij de lunchroom is een groot succes. We hebben een zitmeubel gemaakt waar je boeken kunt achterlaten voor anderen. En wil je zelf wat lezen dan pak je er een boek uit.”

Volgens Ruitenberg hebben ook alle ondernemers afzonderlijk geïnvesteerd in het winkelcentrum.

De jury prijst naast de huiskamerfunctie voor de buurt de verbeteringen na de verbouwing: veel licht in de passages, brede gangpaden, gratis toiletten, volop parkeerruimte. ’Bezoekers zijn dankbaar en trots hier te mogen winkelen’, vermeldt het juryrapport. ’De verbouwing is feilloos uitgevoerd. Kerkelanden heeft de toon gezet’, aldus de jury. ,,Deze prijs is de ultieme beloning voor alle partijen. We zijn supertrots, dit is echt de Oscar voor winkelontwikkelaars”, zegt Ruitenberg. Vorig jaar ging de prijs naar winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam.

De verbouwing van winkelcentrum Kerkelanden, dat dateert uit 1973, duurde 2,5 jaar. Een ingewikkelde operatie omdat de winkels tijdens de verbouwing open bleven voor publiek. De ondernemers waren het bouwgruis, beperkte toegang en afnemende omzet weleens zat maar hielden het vol omdat ze wisten dat ze er een modern winkelcentrum voor terug zou komen. Geen enkele unit staat leeg, een unicum in winkelcentra. Er is zelfs een wachtlijst voor ondernemers die graag in het winkelcentrum een ruimte willen huren.

De winkeliers trakteren zaterdag de klanten op gebak om samen de titel te vieren. Ook worden dan de twintig winnaars van de actie ’Wie nomineer jij?’ in het zonnetje gezet. Afgelopen maanden konden bezoekers aangeven wie zij een tas vol boodschappen gunden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.