HCAW kan misschien echt aan play-offs gaan denken in 2017

HCAW’s nieuwe aanwinst Sedley Karel in 2014 bij Pioniers.© Archieffoto united photos

Alex van Vogelpoel
Bussum

HCAW heeft de selectie op gerichte plaatsen weten te versterken. Door het vermoedelijk wegvallen grote concurrent Kinheim mag er daardoor weer echt gedroomd worden van de play-offs.

Het afgelopen seizoen wisten de Bussumse honkballers al een flinke stap vooruit te maken en werd lang meegestreden om de vierde plaats. Met name de bullpen bleek te zwak om echt een rol van betekenis te spelen. Tijdens de overschrijvingsperiode heeft HCAW daar dan ook focus opgelegd. Zowel Sedley Karel als Steven van Groningen zijn teruggehaald. In 2015 vormde Van Groningen eigenlijk in zijn eentje de volledige bullpen, maar bij Neptunus kwam hij dit kalenderjaar niet uit de verf. Karel speelde sterk in 2013 en ging naar Pioniers. Zijn cijfers werden in Hoofddorp het afgelopen jaar een stuk minder en ook hij gaat het opnieuw proberen bij HCAW. Gijs van Els en Sander Helmendach staan daar tegenover als vertrekkers. Helmendach was enkele jaren starter, maar verloor zijn plaats.

In de line-up zijn de verschillen te verwaarlozen. Kevin Dirksen is aan slag een versterking en met Sven Jongejans is er een nieuwe catcher gehaald. Zij vervangen Kevin Nieveld en Levine Gabriëls. Opvallend is daarnaast de rentree van Seb Visser. Hij kende in 2012 een dramatisch seizoen bij HCAW, maar wist zich daarna op te werken bij DSS. Door het vertrek van Jelle Blaauw, die voor speelminuten kiest bij UVV, komt hij nu als back-up voor het infield. Manager Frank Mooijman legt uit: „Delano Selassa wordt onze vaste kortestop, met Vince Rooi, normaliter derde honkman, als back-up. Om niet onnodig te moeten schuiven hebben we met Visser een infielder die op meerdere posities uit de voeten kan.”

Mooijman komt tevreden uit de overschrijvingsperiode. „We denken hiermee verder omhoog te kunnen kijken. Of het genoeg is om de play-offs te halen is lastig in te schatten.”

Wat daarbij zal helpen is de ontwikkeling bij de andere clubs. Kinheim is al sinds jaar en dag een vaste waarde in de play-offs, maar de Haarlemse club staat op omvallen. Er is een totale leegloop en het is inmiddels de vraag of de club wel een volwaardig hoofdklasseteam op de been kan brengen. Twins kende een goed debuutjaar in de hoofdklasse, maar raakt veel belangrijke spelers kwijt. Een plaats in de play-offs lijkt voor het eerst sinds 2005 dan ook weer voor het grijpen in Bussum.

Nieuw: Kevin Dirksen, Sedley Karel (beiden Pioniers), Steven van Groningen (Neptunus), Niels Harteveld (Adegeest), Sven Jongejans (UVV), Seb Visser (DSS), Koen Werkman (RCH), Dylan Koster, Delano Selassa, Moreno Vork (rookies).

Vertrokken: Jelle Blaauw, Julian Goins (UVV), Gianni Frolijk (Pioniers), Gijs van Els (Zuidvogels), Levine Gabriëls, Sander Helmendach, Kevin Nieveld (allen DSS), Marciano Philippi, Marco Schel (gestopt).

Meer nieuws uit Sport Regionaal