Trombonist Bart van Lier bij pensionering geridderd

Bart van Lier, 2014.© Archief

Ronald Frisart
Hilversum

Trombonist Bart van Lier (Haarlem 1950) is donderdagmiddag onderscheiden met het ridderschap in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum speldde burgemeester Fons Hertog van Huizen hem de bijbehorende versierselen op.

Daarvoor werd de repetitie onderbroken van het Metropole Orkest, waarvan Van Lier deel uitmaakt. Het orkest heeft hem voor een koninklijke onderscheiding voorgedragen ter geledenheid van zijn pensionering, volgende maand.

„Bart is een zeer bijzonder mens en musicus”, aldus orkestdirecteur Jan Geert Vierkant. „Als trombonist hoort hij al bijna vijftig jaar bij de absolute wereldtop. Daarnaast heeft hij ontelbare musici opgeleid en gecoacht en een methode geschreven die over de hele wereld wordt gebruikt. In zijn 25 jaar bij het Metropole Orkest is hij een van de belangrijkste pijlers geweest onder het wereldniveau van het orkest.”

Als kroon op zijn loopbaan speelt Van Lier volgende maand als solist met het Metropole Orkest tijdens de BBC Proms in de Londense Royal Albert Hall.

Van Lier doceert momenteel aan het conservatorium in Rotterdam. Eerder deed hij dat aan de conservatoria in Essen (Duitsland), Den Haag en Hilversum. Voor hij in 1992 toetrad tot het Metropole Orkest speelde hij in onder meer het Vara Dansorkest en de Ramblers.

Muziekinstrumentenfabriek Kühl & Hoyer in het Beierse Markt Erlbach heeft in het assortiment diverse naar Van Lier genoemde trombones.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.