Wat te doen als je een pleaser bent

Joost Reijnders
Baarn

Geen nee durven zeggen, het een ander altijd naar de zin willen maken. Jezelf wegcijferen. En ’s avonds ben je helemaal kapot. Dan ben je vrijwel zeker een pleaser. Geboren Baarnaar Paul Smeekes weet er alles van. En hij heeft er een boek over geschreven. Toepasselijk: ’Help! Ik ben een pleaser’ getiteld. Want een beetje hulp kun je wel gebruiken, als pleaser zijnde.

Waar het op kan uitlopen? Onvrede met jezelf, voortdurende stress, en zelfs depressie of burn-out. Smeekes (49) weet ervan mee te praten. Enkele jaren geleden gooide hij het roer om en schoolde hij zich om tot coach. Hij heeft nu zijn eigen praktijk ’pj8’ in Groningen en zijn motto is ’Mensen helpen zichzelf te helpen aan een leuker en gelukkiger leven’. Hij tekent daarbij aan dat mensen die zich aan een trauma willen laten behandelen niet bij hem moeten zijn, maar naar een arts of psycholoog moeten stappen. Zijn boekje is bedoeld om mensen aan te zetten tot actie. Want, zo betoogt Smeekes, je kunt er iets aan doen. En zijn boek biedt handvatten.

Hij schetst een beeld van de pleaser, van de risco’s die dat gedrag met zich meebrengt. Maar hij gaat ook de positieve aspecten niet uit de weg: de pleaser gaat over het algemeen gemakkelijk om met mensen, voelt stemmingen goed aan, is communicatief vaardig, zorgzaam, sfeermaker en teamspeler. Prima eigenschappen, maar volgens Smeekes moet je wel je grenzen bewaken. Jezelf niet voorbij lopen, want voor je het weet lig je in de valkuil.

Het boekje geeft tips en trucs voor de pleaser, mogelijkheden tot het in kaart brengen van je eigen persoonlijkheid. Ken jezelf, kies je persoonlijke doelen, verken en ken je grenzen, wat zijn je kernwaarden en hoe kun je daar naar leven? En tot slot de oproep om in actie te komen. Pleasers zeggen vaak nee, maar doorgaans alleen tegen zichzelf. Durf ook eens nee tegen een ander te zeggen. Gemakkelijk? Niet voor een pleaser, maar volgens Smeekes valt het te leren.

’Help! Ik ben een pleaser’ is in eigen beheer uitgegeven door Paul Smeekes. Het kost 17 euro en is te bestellen per mail: paul@pj8.nl.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.