Bewoners Anthony Fokkerweg in Hilversum zijn het spuugzat met wethouder

Flats aan de Anthony Fokkerweg. Foto Studio Kastermans

Ronald Frisart
Hilversum

Veel bewoners van drie flatgebouwen aan de Anthony Fokkerweg in Hilversum hebben het helemaal gehad met de gemeente. Eerst hebben college en raad besloten dat ze de verlegde Weg over Anna’s Hoeve voor hun neus krijgen, nu maakt wethouder Floris Voorink (verkeer) naar hun smaak een zooitje van het beperken van de geluidsoverlast.

Namens eigenaren en huurders van liefst 54 van de 72 flatwoningen overhandigden Inge Dikken en enkele medebewoners woensdagmiddag in het raadhuis aan Voorink ’zienswijzen’: brieven waarin ze het plan van de gemeente om bij hun woningen meer verkleerslawaai toe te laten naar de prullenbak verwijzen. Naar verluidt heeft een aantal mensen niet getekend omdat ze geen enkel vertrouwen (meer) hebben in de Hilversumse politiek. Vorig jaar konden vele honderden protesthandtekeningen niet verhinderen dat werd besloten de Weg over Anna’s Hoeve te verleggen. Sommigen gingen woensdag niet mee naar het raadhuis omdat ze vreesden hun handen niet te kunnen thuishouden als Voorink hun onder ogen zou komen.

In het kader van de HOV-buslijn wordt onder het spoor bij de Oosterengweg een tunnel gebouwd en komt de Weg over Anna’s Hoeve parallel aan de Anthony Fokkerweg te liggen. De tunnel blokkeert de toegang vanuit de aangrenzende woonwijk naar de Oosterengweg. Dat leidt, zoals wijkbewoners in Oost al eerder aangaven, tot extra vracht- en woon-werkverkeer door woonstraten.

Ook de bewoners van de Anthony Fokkerweg zien dat op zich af komen. Ze vrezen niet alleen extra verkeer en daardoor meer onveiligheid, ze voorzien ook veel meer lawaai door (vracht)auto’s die over de klinkers voor hun deur roffelen. De plannen voorzien niet in geluiddempend asfalt. De bewoners vragen nu om rood asfalt. Het liefst zien ze dat hun straat naar voorbeeld van de Hoge Naarderweg een rood-geasfalteerde fietsstraat wordt waar auto’s slechts ’te gast’ zijn.

De tweede grote steen des aanstoots is het lawaai dat de verlegde Weg over Anna’s Hoeve oplevert. Na onderzoek wil de gemeente bij de Anthony Fokkerweg meer geluid toestaan. Volgens de bewoners deugt om te beginnen het geluidsonderzoek niet. Bovendien vinden ze dat de gemeente te weinig maatregelen wil nemen om het lawaai te beperken. En, schrijven ze, voor zover de gemeente zulke plannen wel heeft, is het zeer twijfelachtig of daarvoor genoeg geld is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.