Pampus voor even festivalterrein

Het festival toont aan dat Pampus méér is dan militair erfgoed.© Foto Tony Perez

Tamar de Vries
Muiden

Het bekende forteiland Pampus bij Muiden is meer dan alleen een steenklomp in het IJmeer. Het militair-historische erfgoed vormt in het weekeinde van 15 en 16 juli het toneel van een nieuw en eigenzinnig festival: Proef Pampus.

Het eiland wil laten zien dat het zijn eigen koers vaart in de stroom van grote festivalnamen, in en om Amsterdam. Proef Pampus is een culinair-cultureel festival met een programma waarin muziekacts, kleinkunst, een megatap met speciaalbieren en het 360 graden panorama voor een onvergetelijke beleving moeten zorgen.

Sfeerbeeld van het terras.

Anouschka Zanolla van stichting Forteiland Pampus vertelt vol vuur over het vakantiegevoel dat het eiland wil oproepen. ,,Met het festival willen we duidelijk maken dat Pampus méér is dan een historisch fort. Daar zijn we wel supertrots op, maar je kunt er meer mee doen. Mensen kunnen ook naar Pampus komen om te genieten. Als eiland ben je afgesneden van de drukte van alledag en er zijn bijzondere hapjes en drankjes. Het festival is voor mensen mét en zonder kinderen. Kinderen kunnen hutten bouwen op het eiland of vuurtje stoken. Alle bijzondere hapjes en drankjes die tijdens het festival rijkelijk worden geserveerd onderstrepen het paradijselijke gevoel dat we willen oproepen.”

Duurzaamheid

Pampus heeft duurzaamheid hoog in het vaandel wat tot uiting komt in het onbreekbare en herbruikbare Pampus-glas dat speciaal voor dit evenement is ontworpen. Verder is op het festival een Caraïbisch terras gemaakt. ,,Bezoekers kunnen nippen van rum die puur op windkracht naar Nederland is gevaren, door een organisatie die vervoer over zee verzorgt met zeilschepen”, zegt Zanolla.

Je eigen herbruikbare Pampusglas.

De line-up van acts is deels nog geheim. Al bekend zijn de optredens van Sticky T & The Heartbeats (toegankelijke popliedjes met een knipoog naar de jaren ’60), live-acts van Sproken, (een trio dat elektronische synthesizermuziek laat horen) en Batobe, genomineerd voor de Popronde 2017. Ook is er aandacht voor kleinkunst, bijvoorbeeld van Elske en Gezelschki die garant staan voor zee, zang en muziek.

In het fort zitten de waarzegger en de tatoeëerder.© Foto’s PR

Verder is er beide festivaldagen in de mysterieuze fortruimtes een tatoeëerder die tijdelijke tattoos zet en een waarzegster die bezoekers alles over hun toekomst vertelt.

Veerboten

Het festival is bereikbaar met veerboten die vertrekken vanaf de buitenzijde van de haven in Amsterdam-IJburg. Naast de boot die normaal gesproken de veerdienst Muiden-Pampus onderhoudt wordt een tweede boot ingezet om de wachttijd beperkt te houden. Ze vertrekken zaterdag en zondag om de 45 minuten hop-on, hop-off, vanaf 10.15 richting Pampus. Op de boot begint het feest al met drankjes. ’s Avonds om 23.00 uur vertrekken de laatste veerboten terug naar IJburg. In het weekend vaart de veerboot Muiden-Pampus dus niet. Bezoekers kunnen ook met eigen boot naar het forteiland komen als ze Proef Pampus willen meemaken.

Luieren en luisteren naar muziek.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.