Politie achtervolgde in Eemnes ’gevaarlijke verdachte’

Annemarie de Jong
Eemnes

Het belang van opsporen van gevaarlijke verdachten rechtvaardigt de wilde politieachtervolging door Eemnes, vindt burgemeester Roland van Benthem.

„Binnen redelijke grenzen voor de veiligheid van de mensen op straat”, zei hij maandagavond in de gemeenteraad. Dat de achtervolging woensdag op een bepaald moment is gestaakt, geeft aan ’dat dit zoveel mogelijk is gerespecteerd’.

Lees ook: Opheldering geëist over wilde politieachtervolging Eemnes

Van Benthem vertelde dat een snelwegcamera het kenteken van de gesignaleerde verdachte spotte. Kennelijk zo’n zware jongen ’dat poging tot aanhouding noodzakelijk was’. Nadat hij het stopteken op de A1 negeerde, werd de achtervolging ingezet richting Amsterdam.

Bij Baarn verliet de verdachte de snelweg, om op Wakkerendijk weer het gaspedaal in te drukken. Bij een opstopping racete hij over het fietspad en moesten mensen duiken. De verdachte deed er alles aan om de politie van zich af te schudden.

Hij nam zoveel risico dat de achtervolging uiteindelijk is gestaakt. De verdachte wist te ontkomen en zou nog vrij rondlopen.

De PvdA wilde van de burgemeester weten wat de ’wildwest-achtervolging die zijn weerga niet kent in Eemnes rechtvaardigt?’

„Fietsers en mensen met kinderen op een pony zijn in de heggen gesprongen om de racende auto’s te ontwijken. Dan moet er wel een zeer grote urgentie geweest zijn om de vluchtende te pakken te krijgen, als er zoveel burgers de stuipen op het lijf gejaagd wordt en zelfs in gevaar gebracht zijn.”

De politie opereerde bij de actie onder het gezag van het Openbaar Ministerie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.