Ook in Smitsveen stopt wijkbeheerteam ermee

Soest

Het Wijkbeheerteam Smitsveen stopt ermee. Net als bij andere WBT’s is het heilig vuur voor dit wijkplatform in Smitsveen verdwenen.

,,De tijden zijn veranderd”, legt Sander Boelens uit, al moet hij ook zeggen dat het na vijftien jaar toch pijn doet. ,,Tientallen vrijwilligers hebben zich jarenlang liefdevol ingezet”, waarbij hij wel Henk Godthelp en Hans Mönnich toch even bij naam wil noemen. ,,Maar de gemeente heeft het ook erkend. Er is niet genoeg draagvlak meer.” Het jaar wordt boekhoudkundig netjes afgesloten, maar dan is het toch echt einde WBT, legt Boelens uit.

Het WBT zette zich afgelopen jaren in voor grote en kleine zaken die de wijkbewoners wensten: De gekleurde ronde bollen, de Social Sofa’s bij het trapveldje, het uitlaatveldje voor de honden, de feesten, de website en de wijkkrant. En het tot stand komen van wijktelevisie.

Het elan is echter niet verdwenen, benadrukt Boelens. Want die wijktelevisie krijgt toch een soort vervolg. In de vorm van een ’informeel gesprek’, dat zo’n drie kwartier gaat duren. De eerste komt op maandag 5 september, ’s avonds in de Plantage. De Smitsveense Smederij gaat het heten. ,,Een multimediaal geheel, rond het thema ’Van verlichting naar verhuftering’”, aldus Boelens.

Die avond worden volgens hem internationale ontwikkelingen vertaald naar wat het betekent voor mensen in een wijk als Smitsveen. ,,Vergrijzing, pensioenen, de zorg die van de buren moet komen. Kijken wat gezamenlijke belangen zijn”, aldus auteur Boelens, die zich ’historicus en methodoloog’ noemt. ,,Nee, een talkshow wordt het niet, we gaan elkaar niet in de haren vliegen. Het wordt gewoon een goed gesprek.” Boelens, die sinds een jaar bij het WBT betrokken is, benadrukt dat het een eerste keer is. ,,Een poging om te kijken waar behoefte aan is in Smitsveen, en of er kijkers komen ook. Opnamen zullen via tv-soest.net terug te zien zijn.”

Dit is heel wat anders dan wat het WBT deed”, legt hij uit. ,,Dat waren toch vooral vergaderingen. Daarbij vraag je je wel eens af, waar doen we het voor. Wordt dit een succes, continueren we het. Ja, kan eventueel geld kosten. Vrijwilligerswerk heeft zijn grenzen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.