Mooi Gooi:Fraai uitzicht vanaf uitkijkpunt bij Fort Kijkuit

Foto Studio Kastermans: Leon Dakkus

Tamar de Vries
Kortenhoef

Het onlangs door minister Jet Bussemaker geopende geheel gerenoveerde Fort Kijkuit bij Kortenhoef is een goede uitvalsbasis om de omgeving te bekijken.

De officiële naam luidt: Redoute aan de Kortenhoefsche Zuwe. Het uitkijkpunt is te vinden bovenop het onbemande infopunt bij het fort. Daar wordt op informatiepanelen uitleg gegeven over de natuur in de omgeving en tips voor mooie plekken om te bezoeken. In het fort is verder een beheerkantoor van Natuurmonumenten gevestigd.

Het verdedigingswerk Fort Kijkuit is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het diende ter afsluiting van de N201, de weg tussen Loosdrecht en Vreeland, met het ernaast gelegen Hilversums Kanaal. Het fort was tot de jaren zestig onzichtbaar op de kaart. Niet zo gek voor een verdedigingswerk met militaire functie. Fort Kijkuit is gebouwd tussen 1844 en 1847. Als onderdeel van de Hollandse Waterlinie beschermde het fort tot 1940 de steden in Holland en Utrecht. Door de opmars van de luchtvaart verloor de waterlinie zijn functie, want vijandelijke legers kwam niet langer over land maar vlogen er gewoon over heen.

Voor de natuur heeft het fortterrein een bijzondere waarde. Aan het water van de gracht die uitkomt op het Hilversums Kanaal bevindt zich een broedwand voor ijsvogels. In het voorjaar zijn er verschillende ijsvogels gespot. Uit een natuurinventarisatie in het gebied blijkt dat de vliegroute van meervleermuizen langs het fort ligt. de fortgracht is het leefgebied van de modderkruiper.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.