Hockeybond begint in 2018 met promotieklasse

De hockeysters van Huizen, hier spelend tegen Victoria, staan bovenaan in de overgangsklasse B.© STUDIO KASTERMANS

Bert-Jan van Oel
Hilversum

De hockeybond (KNHB) voegt een extra klasse toe aan de landelijke competitie. Er komt een promotieklasse tussen het hoogste niveau (hoofdklasse) en de twee overgangsklassen. Met ingang van 2018/2019 treedt het plan in werking. Een en ander heeft consequenties voor Gooise verenigingen.

Momenteel spelen Huizen (dames en heren), Gooische (heren) en Laren (heren) in de overgangsklasse. Geen van de drie herenteams heeft dit seizoen kans om te promoveren. Maar de damesploeg van Huizen staat bovenaan in de overgangsklasse B en zou na een kampioenschap en gewonnen play-offs in de hoofdklasse terecht kunnen komen.

De hockeybond heeft gezien dat gepromoveerde overgangsklassers vrijwel elk seizoen tekortkomen in de hoofdklasse en weer degraderen. Om, net als in het voetbal, de piramide sterker te maken, heeft de bond de promotieklasse bedacht. Daar komen de degradanten uit de hoofdklasse en de beste overgangsklassers te spelen en dat zorgt voor een sterkere competitie.

Aan het eind van het seizoen 2017/2018 promoveren nog wel de overgangsklassers die de play-offs winnen rechtstreeks naar de hoofdklasse. Degradanten uit de hoofdklasse komen dan in de promotieklasse terecht, samen met de beste overgangsklassers. Daaronder vindt versterkte promotie plaats vanuit de eerste en tweede klassen. Er blijven twee overgangsklasses en de poules blijven bestaan uit twaalf clubs.

Meer nieuws uit Sport Regionaal