College Wijdemeren wil Sypesteyn helpen op weg omhoog

Ronald Frisart
Loosdrecht

Om Sypesteyn te helpen op eigen benen te staan moet de gemeente Wijdemeren tot en met 2019 47.600 euro subsidie toeschuiven aan het Loosdrechtse kasteel-museum. Dat is de kern van een voorstel van burgemeester en wethouders waarover de raadscommissie maatschappelijke en sociale zaken zich dinsdagavond buigt.

Sypesteyn heeft bijzondere kwaliteiten - denk alleen al aan de uitmuntende porselein-collectie, waaraan alleen het Rijksmuseum kan tippen. Die sterke punten kunnen echter veel beter worden uitgepond dan nu gebeurt, onder meer door een betere programmering en meer samenwerking in (en buiten) de regio te zoeken.

Mooie toekomst

Wordt dat goed aangepakt, dan is voor het kasteel-museum een mooie toekomst weggelegd. Ook kan het dan een rol spelen bij de verdere ontwikkeling van de toeristische sector in Wijdemeren. Kort samengevat valt dat te lezen in het rapport dat expert Michael Huijser begin dit jaar afleverde op verzoek van de gemeente en het Sypesteyn-bestuur.

Momenteel bezoeken zo’n 4.200 mensen per jaar het kasteel en nog eens zo’n zelfde aantal de tuin en het park. Het boekjaar 2015 werd afgesloten met een plusje van 4.241 euro. In 2009 is al drastisch bezuinigd. De betaalde directeur en een administratieve kracht werden ontslagen. De volle baan van de conservator werd ingekrompen tot 0,2 fte, die van de tuinvrouw tot 0,3 fte.

Het bestuur heeft Huijsers conclusies en aanbevelingen omarmd en inmiddels al de eerste stappen gezet op weg naar een nieuwe toekomst. Zo wordt samenwerking gezocht met de Stichting Hollands Porselein en de Nederlandse Tuinenstichting. Samen met onder meer het Rijksmuseum en het Haagse Gemeentemuseum wordt het Mondriaan Fonds benaderd voor subsidie.

Om vol te kunnen inzetten op wat Huijser ’een duurzame toekomst’ noemt, heeft Sypesteyn de komende jaren wel een duwtje in de rug nodig in de vorm van subsidie. Het Wijdemeerse college is bereid daarvoor geld uit te trekken: dit jaar 10 mille en vervolgens 14.200 euro (2017), nog eens 14.200 euro (2018) en tot slot 9.200 euro (2019). Dat lijkt veel, maar het is veel minder dan de structurele subsidie van bijna 23.000 euro per jaar die Sypesteyn in het verleden kreeg, zo betoogt het college in het voorstel aan de gemeenteraad.

Woningbouw

Daarnaast is er nog de kwestie van het zogeheten Schutse-perceel, grenzend aan de oostkant van Sypesteyn. Het was de bedoeling dat samen met een zorginstelling te exploiteren, maar wetswijziging gooide roet in het eten. Nu is het de bedoeling dat er vijf woningen worden gebouwd, één vrijstaande en vier die samen op een koetshuis moeten lijken. Sypesteyn kan de kavels verpachten en mag wat b en w betreft dat geld in de knip steken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.