Tweede cd van Naardense rapper Josylvio

’Rap is de muziek van jonge mensen.’© Foto Tamar de Vries

De Naardense rapper Josylvio rapt over alles wat hij meemaakt.© Foto’s Tamar de Vries

1 / 2
Tamar de Vries
Naarden

„Ik wilde mijn nieuwe album eigenlijk Lieve Jongen met Kort Lontje noemen, maar het is 2 Gezichten geworden”, vertelt de Naardense rapper Josylvio (25).

Vorig jaar werd zijn debuut-cd Ma3seb (spreek uit Mahaasap) uitgebracht. Hij staat al bijna een jaar in de Album Top 100 en werd genomineerd voor een Edison Award in de categorie Beste Hip Hop. Driekwart jaar later ligt zijn album 2 Gezichten op tafel. Hij is definitief doorgebroken maar verwacht van Josylvio - die in het dagelijks leven Joost wordt genoemd - geen sterallures. Relaxed, als gewone aardige jongeman, zit hij in een ontvangstkamer van muziekbedrijf Cloud 9 Music in Amsterdam tegenover me en drinkt chocomel uit een blikje. Gisteren was de releaseparty van 2 Gezichten. „De titel staat voor mijn lieve en mijn ’opgefokte’, ma3seb kant”, zegt hij. „Ik ben een lieve jongen maar als er iets verkeerd gaat, dan kan ik opvliegen: ’wat is dat nou! Dit ga ik effe regelen.’ Dan denken mensen echt wel ’hé, pas op, die gozer heeft een kort lontje’. Je vrienden zeggen ’hey man, wat doe je ma3seb, chill effe jongen’.”

Tupac

Josylvio begon op zijn twaalfde al te rappen. „Ik luisterde niet naar Nederlandse rap, maar naar de Amerikaanse, Tupac bijvoorbeeld. Ook niet echt nieuw, hoor, hij is al doodgegaan in 1996. Die muziek, dat trekt echt mijn ziel uit mijn lichaam, dat gaat ergens over. Hoe je leeft en wat je meemaakt.”

Als jochie (Egyptische vader, Nederlandse moeder) speelde Josylvio’s leven zich op straat af. Vandaar ’Gooise straatrapper’. „Nu al lang niet meer. Ik zat in die wereld van drugs en geld, maar ben eruit gegaan. Ik wilde voor mijn muziek leven. En als je eenmaal meedraait gaat het heel snel. Het is de muziek van jonge mensen. Het is de meest levendige en actieve muzikale kunstuiting. Weet je, rap was subcultuur, maar wordt in de toekomst nog veel populairder. Mainstream zelfs.”

A capella

In april deed de Naarder negen shows. „Dat is niet druk, maar normaal. Vijftien shows is druk. Een show duurt maximaal drie kwartier. Ik doe het niet alleen, maar samen met de dj en mijn backing MC. Ik begin door de tekst van een nummer a capella met het publiek te zingen, dan komt de beat eronder en zo komt zo’n nummer tot leven.”

De Naardense rapper gaat in de zomer op festivals optreden zoals Dutch Valley en Woo hah. Daarna volgt het clubcircuit en de poppodia overal in het land. Er is veel gebeurd met de Naardense jongen die ooit naar een speciale school werd gestuurd. Hij maakt een verstandige, wijze indruk. „Ik heb altijd wel gehad dat mensen me ouder schatte dan mijn echte leeftijd. Vroeger, toen ik zestien was, reageerden ze van: ’Hè zestien? Ik dacht achttien of negentien’.”

Waarheid

Josylvio is er zich van bewust dat hij als artiest een snelle ontwikkeling doormaakt. „Mijn eerste album was de weerslag van de boze jongen, het is wel een klassiek album voor mij. Maar met 2 Gezichten ben ik al een betere artiest geworden. Het artistieke niveau is hoger. Op muzikaal gebied ben ik meer allround. En voor het derde album heb ik ook al liedjes opgenomen... Ik rap over alles wat ik meemaak, haat en verraad, vrienden, mijn vrouw, over tv-programma’s, het nieuws”, lacht hij ontspannen. „Alles wat ik schrijf is mijn waarheid.” Zijn leven is veranderd. „Als ik op straat loop, word ik herkend. Het grappige is dat ik altijd al in het Gooi rondliep, Naarden, Bussum, Hilversum. Maar nu zie je mensen kijken van ’Huh? Jij hier, in Hilversum’, snap je?” Ook een rijzende ster als Josylvio moet zichzelf af en toe in zijn arm knijpen. „Ik heb een tour gedaan met Hef (artiestennaam van rapper Julliard Frans, red.) Als ik ’s avonds thuis op de bank zit denk ik wel eens ’ik kijk er niet meer van op, maar vroeger was Hef mijn idool en nu ga ik als vriend en collega met hem om.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.