VVD Gooise Meren wil af van grote opvang op Crailo

Het vroeger azc Crailo, een van de gebouwen is sinds het najaar in gebruik als opvang.

Henk Runhaar
Bussum

De VVD Gooise Meren heeft voor de raadsvergadering van dinsdagavond een motie in voorbereiding die het college oproept zich binnen het opvangverbond sterk te maken voor de opvang van een drietal kleinere groepen vluchtelingen in de regio.

„Dit is een aanscherping van een motie die eerder raadsbreed in Bussum is aangenomen”, legt woordvoerder Hugo Bellaart van de liberalen uit. „Het lijkt erop dat het college een draai heeft gemaakt van de intentie van meerdere kleinere opvanglocaties, naar nu één grote op Crailo. Wij willen dat Gooise Meren zich binnen het opvangverbond sterk blijft maken voor minder vluchtelingen, op meer verschillende plaatsen. Dat is volgens ons goed voor een soepele integratie en duurzaam draagvlak”, aldus Bellaart.

Hij ziet de motie vooral als signaal naar het opvangverbond, het COA, de provincie en zelfs het Rijk. „Natuurlijk zie ik ook dat er elders dezelfde oproep is gedaan, maar dat daar geen gehoor aan wordt gegeven. Deze motie is een signaal, op een signaal, op een signaal. Of het helpt is natuurlijk maar zeer de vraag. Het is ook een oproep aan het college om Den Haag op te zoeken.”

Invloed

Bellaart geeft toe dat Gooise Meren niet ’in de driving seat’ zit. Het voor opvang bedoelde deel van Crailo ligt op Hilversums grondgebied en de provincie is eigenaar van de grond. „Maar als de grond te duur is voor het COA is er een kans dat de gemeenten om een bijdrage wordt gevraagd. Dan hebben we wél direct invloed.”

Ook wijst hij erop dat er een goede kans is dat de vluchtelingen vooral aanspraak zullen maken op Bussumse voorzieningen als de GGD en de huisartsenposten. ,,De kinderen van de nu opgevangen vluchtelingen op Crailo krijgen ook al les op Bussumse scholen.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.