Financiering glasvezel dankzij 60 bedrijven nu al praktisch rond

Valentijn Bartels
Loosdrecht

De kans dat er eind dit jaar glasvezel in de Oud-Loosdrechtsedijk en de Zodde ligt is enorm toegenomen. Maar liefst 60 bedrijven hebben een intentieverklaring getekend waarin zij aangeven te willen betalen voor een snellere verbinding.

Bovendien zijn de gesprekken tussen de gemeente Wijdemeren en initiator Ondernemend Wijdemeren (OW) over het graafwerk gestart. Het duurt ongeveer dertien weken om een vergunning voor een dergelijk graafproject te krijgen.

OW-voorzitter Wim Lorjé verwacht dat de aanbieder ’Plinq’ eind dit jaar zijn diensten kan aanbieden. Tegen die tijd zijn er in het gebied ’rond de 550 glasvezel aansluitingen’.

Intentieverklaring

Bedrijven in Oud-Loosdrecht klagen al jaren over een trage internetverbinding in het gebied. Daarom slaan bedrijven zelf de armen ineen om een snellere verbinding te realiseren. Daarvoor investeren 60 bedrijven de komende vijf jaar in de aanleg en de werking van de noviteit.

,,De bedrijven hebben met ons een intentieverklaring getekend die we de komende tijd om gaan zetten in contracten’’, zo verwacht Lorjé. Potentiële deelnemers betalen voor minimaal vijf jaar, bij een betaling van €5000 zegt de initiator een rendement van zes procent toe. Bedrijven die binnen het gebied vallen kunnen nog deelnemen aan het project.

Helaas

Volgens Lorjé is de vraag zo groot, dat hij ook particulieren wil betrekken bij het initiatief. ,,Het is daarbij wel van belang dat iedereen weet dat het uitsluitend om de Oud-Loosdrechtsedijk en de Zodde gaat. Helaas kunnen wij op dit moment geen groter gebied voorzien van glasvezel.’’ Particulieren kunnen zich vanaf eind augustus inschrijven.

Ondernemend Wijdemeren heeft gekozen voor een kleine aanbieder. Het bedrijf ’Plinq’ mag zich eind dit jaar ’provider’ van het gebied noemen. Volgens de OW-directeur sluit het bedrijfsprofiel perfect aan bij de klus: ,,Plinq komt uit het oosten van het land en heeft veel ervaring met de aanleg van een netwerk in landelijk gebied."

Bovendien profileert de onderneming zich als ’flexibel’ door rekening te houden met bedrijven die niet het hele jaar gebruik maken van de verbinding.

De aanleg van glasvezel verloopt niet geheel synchroom met de nieuwbouw in Oud-Loosdrecht. ,,Wij hoopten dat de bouw- en graafwerkzaamheden in het gebied samen zouden vallen, helaas duurt dat ons net wat te lang’’, aldus de ondernemer.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.