'Geen Giethoorn aan de Vecht' in Loenen en Vreeland

Foto Studio Kastermans

Casper van den Broek
Vreeland

Dat bewoners langs de Vecht geen ’patattoerisme’ willen, is al vele jaren bekend. Attractieparken moeten ze maar elders in Nederland bouwen. Maar ook bussen vol Chinezen zien ze in de omgeving van Loenen en Vreeland liever niet. Amsterdam wil dan wel zijn overschot aan toeristen kwijt, maar het mag hier geen tweede Giethoorn worden.

,,Natuurlijk zijn individuele Chinezen, Japanners of andere gasten van harte welkom om met bijvoorbeeld de fiets al het mooie uit de Gouden Eeuw te bewonderen’’, stelt wethouder Pieter de Groene over het nieuwe beleid voor toerisme en recreatie.

,,Maar al die touringcars, daar is ons wegenstelsel niet op berekend. Dat geldt overigens ook voor Nederlandse touringcars. We zitten helemaal niet te wachten op al die mensen die zo nodig langs de tuin van John de Mol en Ron Brandsteder willen toeren en dan bij ons komen.’’

De gemeente Stichtse Vecht werkt zowel samen met Amsterdam als de stad Utrecht. Vooral Utrecht is booming onder Europese toeristen. Stichtse Vecht wil dat gasten uit binnen- en buitenland voortaan langs de Vecht blijven slapen. Er wordt nu gewerkt aan meerdaagse arrangementen.

,,Maar ook de contacten met Amsterdam zijn goed’’, zegt de wethouder.

,,Ze kennen daar precies het bezoekgedrag van toeristen. Als ze drie dagen blijven, is er vijf uur de tijd om de omgeving buiten Amsterdam te verkennen. Vandaar dat openbaar vervoer zo belangrijk is. Daar doen we onderzoek naar. Met de trein naar station Maarssen en daarna per fiets terug langs de Vecht. Dat zou ideaal zijn.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.