Expositie in Muiden: Een kerststal van kokosnoot

1 / 2
Rudolf Hunnik
Muiden

Het lijkt misschien wat vreemd kerststallen in de zomer, maar toch zijn ze nu te zien in de Grote Kerk in Muiden.

In het schip van deze oorspronkelijke Romaanse kerk (uit 1150) staan nu 75 kerststallen en kerstgroepen opgesteld afkomstig uit alle delen van de wereld. In de kerk wordt sinds 2014 gedurende de zomermaanden een dergelijke kerststallententoonstelling gehouden.

De stallen komen uit de privécollectie van de Amsterdamse kerststalverzamelaar Bert Hilhorst. Zijn collectie bevat meer dan vijfhonderd kerststallen en kerstgroepen. Hilhorst is koster in de kerk van de Heilige Martelaren van Gorkum in Watersgraafsmeer, ook wel de Hofkerk genoemd. Hij begon zijn kostbare verzameling in 1987 toen aan de parochianen gevraagd werd om hun eigen kerststal te tonen in de kerk.

Luciferdoosje

„In die tijd kocht ik in de religieuze winkel van Van Paridon in Amsterdam een kerststal in een luciferdoosje en een Weihnachtspyramide. Het idee was dat ik dat dan het volgende jaar bij de nieuwe tentoonstelling neer zou zetten. En toen werd het gaandeweg een verzameling.”

Hilhorst vertelt dat een kerststal een ’hokje’ is met beeldjes. En een kerstgroep zonder stal bestaat uit een groep beeldjes als de bijvoorbeeld de drie wijzen uit het oosten of de herders met hun schapen. Bij het verzamelen gaat hij selectief te werk. Hij kijkt naar het materiaal, de herkomst maar ook naar de ontwerpers. Hij vult zijn collectie aan via nalatenschap, rommelmarkten, parochianen die van hun vakantie iets bijzonders hebben meegenomen of door aankoop van stallen of groepen van kunstenaars.

Samen met Jonnie van Meurs van de activiteitencommissie van de Grote Kerk in Muiden heeft Hilhorst een diverse verzameling kerststallen en kerstgroepen neergezet in Muiden. In het oog springen vooral de verschillen in materiaal. Zo is er bijvoorbeeld een welhaast kinderlijk aandoende stal van een kokosnoot uit Hawaï en een piepklein kerststalletje gemaakt in de noot van een Taquapalm uit Ecuador. Dit is keihard materiaal, het wordt ook wel het nieuwe ivoor genoemd.

Vrolijk

Maar ook zijn er kerststallen van aardewerk, porselein, glas-in-lood en tin. Vrolijk is een kerststal van stof uit Engeland, waarvan een patroon is om zelf te maken.

Kersttstemming

Voor Jonnie van Meurs is er niets vreemds aan kerststallen in de zomer: „Ik heb weleens gehoord dat Jezus eigenlijk in de zomer is geboren.” Bovendien vertelt ze dat met heet weer de toeristen de verkoeling van de kerk opzoeken en ook is er aanloop van andere kerststalverzamelaars. „Nee, ik kom niet per se in een kerststemming, maar die kerststallen zijn gewoon leuk om te zien.”

De tentoonstelling is nog tot en met 17 september te zien, elke zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.