Moslimlezing niet in Al Amalmoskee Hilversum

Marco Post
HILVERSUM

Het aangekondigde symposium ter herdenking van de „etnische zuivering van Palestina” op 4 mei in de Al Amalmoskee in Hilversum gaat niet door. De moskee is te klein voor het grote aantal bezoekers dat wordt verwacht, zo maakte de gemeente Hilversum dinsdagmiddag bekend.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum en de politie spraken dinsdagmiddag met het moskeebestuur over de kwestie. Moslims zien de confrontatie met Israël in 1948 als „de schaduw-Holocaust”. Dat vond Broertjes op de dag van de Nederlandse Dodenherdenking „erg ongelukkig, zowel wat betreft inhoud als timing”.

Het moskeebestuur liet dinsdag weten „voorstander te zijn van een open dialoog”, maar vreest een te grote toeloop door de ophef die over de bijeenkomst is ontstaan. Hilversum ontving al tientallen protesten en ook bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) stroomden de klachten binnen. De PVV-fractie in de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken om de Al Amalmoskee meteen te sluiten.

Het Platform BewustMoslim, dat het symposium heeft georganiseerd, zoekt nu een andere locatie voor de bijeenkomst, die waarschijnlijk niet op 4 mei zal plaatshebben. Moslims herdenken jaarlijks op 15 mei Nakba (de catastrofe), zoals ze de confrontatie met Israël in 1948 noemen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.