Extra raad nodig na kleine misrekening rond subsidies

Alexander Poort
Gooise Meren

Een relatief onschuldig amendement van de VVD zorgde aan het einde van raadsvergadering van Gooise Meren voor een hoop commotie. Doordat er drie raadsleden niet aanwezig waren, staakten de stemmen. Hierdoor kon het subsidiebeleidskader niet worden aangenomen. Er is nu een extra raadsvergadering nodig om het stuk alsnog voor half juni vastgesteld te krijgen.

Het subsidiebeleidskader is een ambtelijk stuk dat nodig is om subsidieaanvragen zo objectief mogelijk te kunnen beoordelen. Voor subsidievragers is het een leidraad om te zien of ze aan de voorwaarden voor een subsidie voldoen. Vooral voer voor dossiertijgers en lettervreters dus. De gemiddelde inwoner zal er niet warm of koud van worden. Sterker, als het stuk gewoon was aangenomen had er hier hooguit een klein stukje gestaan dát het door de raad was goedgekeurd en dat organisaties, sportclubs en andere instellingen vanaf 15 juni hun aanvragen voor 2017 kunnen indienen. Maar juist deze datum zorgt nu voor de problemen. De gemeentewet schrijft namelijk voor dat als de stemmen staken bij een raadsvoorstel, of amendement, een stuk tijdens de volgende raadsvergadering opnieuw ter stemming voorgelegd kan worden. Alleen is de volgende raadsvergadering in Gooise Meren pas op 15 juni, de dag dat de subsidieaanvragen al ingediend kunnen worden. En nu is niet duidelijk aan welke eisen een subsidieaanvraag moet voldoen.

Driftig bladeren in het wetboek maakte duidelijk dat een extra vergadering noodzakelijk is. De VVD wilde het amendement nog intrekken, maar zodra erover is gestemd, mag dit niet meer. Ook de vergadering sluiten en direct daarna opnieuw een vergadering beleggen mag niet, omdat een raadsvergadering van tevoren aangekodigd dient te worden. De enige mogelijkheid die derhalve restte was een nieuwe vergaderdatum kiezen, waarop het subsidiebeleidskader en het amendement opnieuw worden voorgelegd. Dit gebeurt nu volgende week woensdag, 8 juni, zodat het stuk is vastgesteld voor de subsidieaanvragen losbarsten. Mits er dan voldoende raadsleden aanwezig zijn.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.