Spoormonumentje voor Dascha

Bij de herdenkingsplek komt binnenkort een permanent monumentje voor Dascha.© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

De herdenkingsplek bij het ATC.© foto daschagraafsma.nl

Kort na het drama hingen er al bloemen bij de onbewaakte overweg waar Dascha door een trein werd gegrepen.© archieffoto Studio Kastermans

1 / 3
Henk Runhaar
Hilversum

Er komt een monumentje voor Dascha Graafsma bij de herdenkingsplek langs het spoor tussen Hilversum en Hollandsche Rading. Dat wordt maandag 28 november onthuld, een jaar na de dood van het zestienjarige meisje uit Hollandsche Rading.

Haar familie nodigt op Facebook iedereen die dat wil uit bij de herdenking ’s middags om drie uur bij de onbewaakte overweg aan de Maartensdijkseweg aanwezig te zijn. Het monumentje is gemaakt door twee vrienden van Dascha uit Maartensdijk, vertelt vader René Graafsma. ,,Dascha’s leven moet herinnerd blijven worden, het was een leven om te delen. Het zou extra verdrietig zijn als ze wordt vergeten.’’ Ook de website daschagraafsma.nl dient dit doel, legt Graafsma uit.

Het Alberdingk Thijm College in Hilversum heeft sinds april een permanente herdenkingsplek voor overleden leerling Dascha. Het gaat om een vlinderstruik die achter de school is geplant. Toepasselijk, Dascha werd door nabestaanden getypeerd als een vlinder. Ook maakte een groep leerlingen een kunstwerk ter nagedachtenis aan het meisje.

De familie kan nog niet geloven dat de conclusie van politie en justitie dat Dascha zelfmoord pleegde juist is. Op verzoek van de familie is Team Dascha Onderzoek opgetuigd. Het team bestaat uit deskundigen die zich vrijwillige basis inzetten. TDO kondigde onlangs aan in december met belangwekkende nieuwe onthullingen te komen over de omstandigheden rond Dascha’s dood. Een maand geleden eiste TDO het volledige onderzoeksdossier op bij het Openbaar Ministerie. Dat heeft nog steeds niet gereageerd op het verzoek. Waarom er nog geen uitsluitsel is, kan een woordvoerster van het OM niet zeggen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.