Gooische moet helemaal opnieuw beginnen

Christian Cavellet, de nieuwe man bij Gooische.© FOTO STUDIO KASTERMANS

Stijn Keuris
Bussum

Gooische moet helemaal opnieuw beginnen in de overgangsklasse. Niet alleen staat er een andere coach voor de groep, van de spelers die vorig jaar zesde werden zijn er nog maar zes over. De nieuwe trainer Christian Cavallet moest in korte tijd een heel nieuw team samenstellen.

Met het vertrek van Floris Bakker (gestopt) en Junior Schilte (Hurley) zag Gooische ook de twee topscorers de club verlaten. En omdat Luc Smeets en Stijn Gabriël het ook voor gezien hielden, was ineens de hele voorhoede verdwenen. Aanvoerder Thomas van Breen (29) wilde eigenlijk ook stoppen, maar bleef door de nieuwe situatie toch nog een jaartje.

Hij maakte deel uit van een team dat vijf jaar lang zo goed als bij elkaar bleef en vorig jaar onder de naar Hurley vertrokken coach Reinoud Wolff uitstekend presteerde. „Maar ik denk wel dat de verwachtingen van Wolff niet aansloten bij onze ambitie”, zegt hij. „Wij zijn, of waren, een stabiele middenmotor geworden in de overgangsklasse. Hij wilde meer en neigde eerder naar vier keer trainen in de week in plaats van drie. Maar de groep bestond voor een groot deel uit wat oudere spelers, die ook andere verplichtingen hebben en die intensiteit niet op konden brengen.”

Toch was dat niet de grote reden voor de leegloop. Van Breen ziet het als een sneeuwbaleffect. Hoe meer spelers vertrokken, hoe meer anderen zich afvroegen of ze het allemaal nog wel de moeite waard vonden. Door de komst van de promotieklasse in 2018 is het halen van de play-offs zelfs voor het nieuwe Gooische niet onmogelijk. „Maar ik denk niet dat we druk op dit nieuwe en jonge team moeten leggen”, vindt Van Breen. „We hebben zo veel kwaliteit ingeleverd, het heeft geen zin om nu te zeggen ’we moeten dit en dat’.”

Volgens coach Cavallet moet één ding wel en dat is hard werken. „Het is de enige manier waarop we goede resultaten kunnen behalen. Misschien halen we een minder niveau, juist dan moet je volle bak gaan.” Volgens de Zwitser, die al heel lang in het Nederlandse hockey meeloopt, is er echt wel wat mogelijk. „Ik denk dat het heel dicht bij elkaar zit in onze klasse. Het is een beetje zoals een Engelse voetbalcompetitie, ook de koploper wint niet zomaar van de hekkensluiter. Het zal een intensief jaar worden, omdat veel clubs de promotieklasse willen halen en de nummer zeven zelfs nog kruisfinales speelt. Je moet dus maar vijf clubs achter je laten om dat te bereiken. We hebben nog nauwelijks met de hele groep getraind en over een paar dagen is de eerste wedstrijd al. Maar we moeten en zullen er staan.”

Zondag speelt Gooische op eigen veld tegen Zwart-Wit, dat zich vorig seizoen nét handhaafde.

Meer nieuws uit Sport Regionaal