Vakkenvuller Soufian is nu wereldberoemd [video]

Soufian Afkir.© Roel Dijkstra

Medewerker Internet
Amsterdam

Het filmpje waarin Albert-Heijn-vakkenvuller Soufian Afkir Ahold-baas Dick Boer om opslag vraagt, gaat de hele wereld over. Donderdag zat de 19-jarige Soufian weer gewoon in de collegebanken bij het Albeda College in Rotterdam, waar hij voor facilitair leidinggevende leert. „Mijn klasgenoten juichten toen ik binnenkwam en ook mijn docenten waren helemaal trots.”

Afkir berekende dat hij met zijn uurloon van 5,96 euro in totaal 299 jaar zou moeten werken voor één jaarsalaris van Dick Boer (3,4 miljoen euro in 2013). Daarop scheurde de vakkenvuller zijn pak los, om te laten zien dat hij zich uitgekleed voelde.

Geheim

Het was een actie waarvoor Young & United (een samenwerkingsverband van de FNV en een aantal jongerenorganisaties) Afkir om ideeën vroeg. ,,We hebben het heel lang stilgehouden, ik had het alleen aan mijn ouders, drie broertjes en twee zusjes verteld.’’ Afkir kijkt tevreden terug op zijn stunt. „Ik vind het helemaal geweldig. Ik heb erg mooie reacties gekregen, het is veel gedeeld op Facebook en zelfs GeenStijl en Dumpert waren positief.”

Afkir werkt sinds oktober in de Albert Heijn in de Benthuizerstraat in Rotterdam-Noord.

Geen reactie

,,In het begin tien uur per week, toen vier uur en sinds drie weken helemaal niet meer. Door mijn opleiding kon ik niet vaak, maar ik gaf zo veel mogelijk dagen op. Ze plannen me niet meer in. Ik doe alleen nog maar kleine werkzaamheden zoals schoonmaken, daar vragen ze liever iemand van zestien dan van negentien voor vanwege het lagere uurloon. Uiteindelijk kwam ik erachter dat mijn nulurencontract niet was verlengd. Nadat ik er om vroeg, hebben ze het toch verlengd voor nog een half jaar. Ik heb vrijdag een gesprek over mijn werksituatie.”

Afkir heeft nog geen reactie gekregen van zijn leidinggevenden. „Ik vind het niet spannend om ze weer te zien, zij doen ook alleen maar wat er tegen ze gezegd wordt. Twee collega’s reageerden wel, die vinden het gewaagd, maar wel stoer en knap.”

(App-gebruikers kunnen het filmpje hier zien)

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.