Wethouder Voorink moet snel aan de bak

Ronald Frisart
Hilversum

Nogal verbluffend is het rapport van bureau Ernst & Young (EY) over de uitvoering van de nieuwe zorgtaken in Hilversum. Hoewel dat in de eerste plaats het pakkie-an is van wethouders Eric van der Want (zorg, D66) en Arjo Klamer (participatie, SP) komt ook hun VVD-collega Floris Voorink in beeld. Aan hem is het om snel in actie te komen.

De EY-onderzoekers bekeken welke risico’s er schuilen bij de uitvoering van de nieuwe zorgtaken. Die taken zijn drie grote brokken die de rijksoverheid, inclusief bezuinigingen, bij de gemeenten op het bord heeft gekieperd: jeugdzorg, Participatiewet en Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

De risico’s die de onderzoekers hebben opgespoord zijn divers. In hoofdzaak gaat het om twee soorten: risico’s waarvan de zwaksten in de samenleving de dupe kunnen worden en risico’s die een aanslag kunnen plegen op de Hilversumse schatkist.

In het EY-rapport komen allerlei begrijpelijke oorzaken van problemen voorbij. Maar één ding springt eruit en die kwestie is helemaal niet zo begrijpelijk. Zowel de gemeentekas als mensen die het niet zo goed getroffen hebben, kunnen er de dupe van worden dat de gemeente werkt met los van elkaar werkende computersystemen. En wat hoorden de onderzoekers van de hoogste ambtenaren en leden van het college? Over twee tot drie jaar is dat voor elkaar. Lust u nog peultjes? Over twee tot drie jaar!

Die topambtenaren en hun bestuurlijke bovenbazen zeggen dus doodleuk: de gemeente Hilversum blijft nog twee of drie jaar brokken maken. U, kwetsbare burger, zoekt het de komende jaren maar uit, wij zijn nu eenmaal niet zo snel.

Zijn ze daar in het Grote Gele Juichhuis – want o wat staan ze graag klaar om over Hilversum de loftrompet te steken – wel helemaal fris in hun hoofd? Nog twee of drie jaar mogen de zwaksten in de samenleving het uitzoeken.

Nu gaan de wethouders Van der Want en Klamer niet over de computersystemen. ICT zit in de portefeuille van hun VVD-collega Floris Voorink. Die moet dus als de wiedeweerga aan de bak om te zorgen dat de computersystemen voor de nieuwe zorgtaken wél aan elkaar worden gekoppeld, zodat niemand meer het slachtoffer kan worden van de technologische achterstand bij de gemeente Hilversum.

Nu zou er een financieel obstakel in de weg kunnen zitten, maar daarover zegt de risicoscan niets. Het kan ook zijn dat Van der Want en Klamer hebben verzuimd hun collega Voorink over deze ernstige zaak aan zijn jasje te trekken, maar ook daarover zegt het EY-rapport niet. Laten we daarom maar eens op de lijn gaan zitten dat de ICT-kwestie over hooguit een jaar geregeld moet zijn. Dat is al aan de trage kant, maar in elk geval minder onacceptabel dan over twee tot drie jaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.