Architectuurprijs voor Militair Museum in Soest

© ANP

Medewerker Internet
AMSTERDAM

Het Amsterdamse architectenbureau Felix Claus Dick van Wageningen, verantwoordelijk voor het ontwerp van het Nationaal Militair Museum in Soest, is de winnaar van de Abe Bonnema Architectuurprijs.

Dat maakte voorzitter Ed Nijpels bekend in het Amsterdamse Rijksmuseum. Aan de prestigieuze prijs is een geldbedrag verbonden van 50.000 euro.

Het ,,on-Nederlandse bouwwerk roept emoties op'', zegt de jury. ,,In een prachtig en historisch beladen landschap is een indrukwekkend gebouw verrezen. Het Nationaal Militair Museum is een krachtig statement en een messcherp meesterwerk.''

Het museum ging een jaar geleden open. Het is gevestigd op de voormalige vliegbasis Soesterberg, een plek die ruim honderd jaar lang hermetisch gesloten was voor publiek. Er zijn onder meer vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters te bezichtigen.

De jury prijst ,,de staaltjes van ingenieurskunst van het complete ontwerpteam, waardoor één gesamtkunstwerk is ontstaan.'' Ook biedt het gebouw ,,een excellente entourage om met het grote publiek de dialoog aan te gaan over vrede, vrijheid en veiligheid''.

De Abe Bonnema Architectuurprijs gaat eens in de twee jaar naar een architect die een gebouw van ,,uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit'' heeft ontworpen. Er waren ook bouwwerken van vier andere architecten genomineerd.

De prijs is vernoemd naar de Friese architect Abe Bonnema (1926-2001), die bekend is van wolkenkrabbers als het blauwglazen hoofdkantoor van Nationale Nederlanden in Rotterdam en de Achmeatoren in Leeuwarden. In 2003 streken de ontwerpers van het nieuwe Rijksmuseum voor de eerste keer met de hoogste eer.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.