Uitleg over onbetaalbare kastelen
Bezoekers die de miniversies van de kastelen De Haar, Sypestein, Amerongen, het Oude Loo en ook Groeneveld zelf in de expositieruimte in Kasteel Groeneveld zien, denken in eerste instantie: leuk, zou zo’n bouwpakket misschien te koop zijn.
Maar wanneer maquettebouwer Peter van den Hoek (73) uitlegt dat ze niet ‘uit een doosje’ komen, maar het resultaat zijn van soms jarenlang precisiewerk, stijgt de verbazing en vooral de bewondering. Zo heeft de geboren en getogen Amersfoorter maar liefst vijf jaar gewerkt aan de schaal 1:75 versie van de Amersfoortse Sint Joriskerk, met inbegrip van de omringende bebouwing. ,,De oorspronkelijke materialen boots ik zoveel mogelijk na, zowel in kleur als in stof. De dakpannetjes worden stuk voor stuk op de daken gelegd en zijn gemaakt van dun gewalst lood. 23.000 liggen er op de kerk. Om er zoveel te kunnen maken, heb ik een soort dakpannenpersje ontworpen. Ik had me voorgenomen om tijdens een vakantie op de camping in Frankrijk er zo’n 500 per dag te maken, maar tijdens regenachtige dagen lukte het soms wel om er 1500 te maken. Het metselwerk van de gebouwen wordt gesuggereerd door dunne reepjes triplex op elkaar te lijmen en alle raampjes en ornamentjes zijn uniek gemaakt,” legt Van den Hoek uit.
Verbazing
Met stijgende verbazing luisteren de bezoekers naar Van den Hoek als hij vertelt hoe hij de omringende bebouwing van de Sint Joriskerk zo nauwkeurig heeft kunnen nabouwen. ,,De panden die tegen de kerk aan staan, staan niet in één lijn, maar onder verschillende hoeken. Ik ben een keer ’s ochtends vroeg in werkplunje, waardoor werd gedacht dat ik een werkman was, met touwen en pionnen aan de slag gegaan om zo de hoeken die de gevels met elkaar maken te meten. En de hoogte van een lantaarnpaal ben ik eens gaan opmeten met een lange, uitschuifbare stok, zodat ik hem exact op schaal kon nabouwen.”
Ateliertje
Zo’n dertig jaar bouwt Peter van den Hoek nu maquettes in zijn ateliertje van nauwelijks een vierkante meter groot in zijn Amersfoortse woonkamer. Je zou het een wat uit de hand gelopen hobby kunnen noemen. Die begon destijds, toen Van den Hoek werkzaam was bij de Monumentenwacht in Utrecht, met een opengewerkte versie spits van de OLV-toren in Amersfoort, om te laten zien hoe zo’n torenspits is geconstrueerd. Daarna kwam het verzoek van de beheerder van Kasteel Sypestein en volgden meerdere aanvragen voor een maquette, onder andere ook van Kasteel Groeneveld.
Permanent
De maquette van de Sint Joriskerk wordt gewoonlijk permanent geëxposeerd in Museum Flehite en die van Groeneveld uiteraard in Kasteel Groeneveld. De andere maquettes zijn - wanneer ze niet ergens tentoongesteld worden - opgeslagen bij Van de Hoek thuis, in een slaapkamer. Eigenlijk zonde, ze verdienen zeker een permanente expositie. Want ze zijn onbetaalbaar. Niet vanwege de materiaalkosten, die per maquette slechts zo’n 200 euro bedragen, maar wel vanwege hun kwaliteit en de vele duizenden uren die Van den Hoek er aan heeft gewerkt.
In Kasteel Groeneveld worden tien van de maquettes van Van de Hoek geëxposeerd tot en met 25 september. De maquettebouwer zelf is er komende twee weekeinden zowel zaterdag- als zondagmiddag aan het werk te zien en geeft desgewenst ook uitleg.