Premium

Mooie mix van topatleten op Arena Games

Mooie mix van topatleten op Arena Games
Melissa Boekelman was weer een klasse apart bij het kogelstoten.
© Foto Studio Kastermans
Hilversum

Met een mooie mix van internationale en nationale atleten is er weer een succesvolle editie van de Klaverblad Arena Games bij de GAC in Hilversum afgerond. Hoewel er geen limieten voor de Europese kampioenschappen in Berlijn gehaald werden, sneuvelden er wel baanrecords.

Bij het polsstokhoogspringen kwam Killiana Heymans tot een hoogte van 4,25 meter en dat was drie centimeter hoger dan de sprong van Rianna Galiart, vijf jaar geleden. Koen Koenders won op dit onderdeel bij de mannen, door 4,80 meter te springen. Koenders waagde daarna nog pogingen om ook de lat op vijf meter hoogte te passeren, maar dat lukte niet.

Bij de 3000 meter voor mannen sneuvelde het zeventien jaar oude baanrecord van Kamiel Maase. De Zuid-Afrikaan Ryan Ryan Mphahlele finishte in een tijd van 7:53,96 en was daarmee een kleine seconde sneller dan Maase in 2001.

Voor het eerst organiseerde GAC de Arena Games op zaterdagavond en misschien droeg dat er wel aan bij dat Mphahlele onder het baanrecord kon duiken. De hoge temperaturen in de zomer was voor de organisatie namelijk één van de redenen om het evenement niet op zondagmiddag, maar op zaterdagavond te laten plaatsvinden. ,,Dat was een groot succes”, constateerde Lianne Bruins. ,,Het is goed voor de tijden van de deelnemers en ook voor de bezoekers was het een toegevoegde waarde. Ik denk wel dat we dit er in gaan houden.”

Behalve het in goede banen leiden van het evenement was Bruins zelf ook actief op de Arena Games. Op de discipline discuswerpen gooide ze 46,30 meter, goed voor een tweede plaats. ,,Ik was erg blij met de afstand die ik gooide”, aldus Bruins. De Australische Taryn Gollshewsky werd eerste met een afstand van 56,62 meter.

De kans dat Bruins volgend jaar weer meedoet aan de Arena Games lijkt overigens klein. ,,Ik heb lichtelijk het besluit genomen om te stoppen”, liet de atlete nog wel enige ruimte over om toch anders te beslissen. ,,Daarmee komt het waarschijnlijk ook tot een einde dat ik deel uit maak van de organisatie van dit evenement. Al is het nog wel een optie om dat te blijven doen.” Met Cas Lutz is er alvast nieuw bloed binnen de organisatie, want hij dacht dit jaar voor het eerst mee met het organiseren van de Arena Games. Hij legde zich toe op het strikken van de deelnemers, zowel uit binnen- als buitenland. ,,Ik ben er langzaam ingerold en ben vooral in de aanloop naar de Arena Games druk geweest met het strikken van atleten en dat is denk ik goed gelukt.” Op de dag van de Arena Games zelf had Lutz geen volle agenda, behalve het aansturen van de hazen. Zodoende kon hij zich ook focussen op zijn eigen deelname aan de 3000 meter. Daar hield de atleet overigens geen goed gevoel aan over. ,,Het tempo voelde al na driehonderd meter erg hard aan. Ik wist daarom al snel dat het een zware race zou worden en in de laatste kilometer had ik ook te veel verval. Dat is toch jammer, want er was een hoop publiek, waarvan veel mensen mij ook kennen. Dan wil je toch graag wat beter lopen.” Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met een veertiende plaats en een tijd van 8:45,49.

Ondanks de tegenvallende race is hem de combinatie van organiseren én deelnemen goed bevallen. ,,De kans is groot dat ik ook volgend jaar weer mee zal helpen bij de organisatie en zelf actief zal zijn. Ik vond het erg leuk om te doen en ik denk ook dat deze taak mij goed ligt. Binnen Nederland ken ik bijna alle atleten wel en het is ook leuk om contact met ze te onderhouden.”

In Hilversum waren ook de nodige grote namen uit eigen land aanwezig. Zo nam Anouk Vetter, regerend Europees kampioene zevenkamp, deel aan de honderd meter horden. Daarop eindigde ze met een tijd van 13,44 als derde achter Kendell Williams (Verenigde Staten) en Nickiesha Wilson (Jamaica). Vetter sprong daarnaast ook nog naar een tweede plaats bij het verspringen, waar ze 6,16 meter haalde en alleen Williams voor zich moest dulden.

Nadine Broersen greep de Arena Games aan om verder aan haar herstel te werken. Een maand geleden maakte ze al haar rentree, na een revalidatieperiode van een half jaar vanwege een afgescheurde knieband. Broersen is op de weg terug, maar kwam in Hilversum niet in aanmerking voor de overwinning op het onderdeel kogelstoten. Ze werd derde met een afstand van 14,37. De overwinning ging zoals verwacht naar Melissa Boekelman. De specialiste gooide de winnende afstand, met 17,89 meter. Ook Eric Cadée was een grote Nederlandse naam op de deelnemerslijst, maar zou bij het discuswerpen uiteindelijk niet in actie komen. Hij haakte na de warming-up af vanwege een opgelopen blessure.

Ook werd er veel verwacht van Ignisious Gaisah bij het verspringen. De in Ghana geboren Nederlander hoopte de EK-limiet (7,95 meter) te halen, maar kwam niet verder dan 7,37 meter.

De Arena Games werden uiteraard afgesloten met de finales van de honderd meter. Op het koningsnummer van de atletiek werden snelle tijden gelopen door Hensley Paulina en Christopher Garia. Paulina kwam in de series al als snelste over de finish in 10,42 seconden. In de finale liep hij daar nog een tiende vanaf en won hij in 10,32 seconden. Bij de vrouwen ging de winst naar de Britse Corinne Humphreys, in een winnende tijd van 11,66 seconden.

Meer nieuws uit Sport Regionaal