Eemland viert traditionele Koningsdag

Peter Schat
SoestBaarn

De vlaggen met oranjewimpels wapperen in Baarn en Soest. De zon schijnt volop. Door het mooie weer hebben veel mensen hun oranje shirt uit de kast gehaald. Vorstelijk Baarn en Soest zijn oranje gekleurd, tijdens deze eerste Koningsdag nieuwe stijl. Oudhollandse spelletjes behoorden niet meer tot het programma in Dordrecht waar Koning Willem-Alexander op bezoek kwam. Maar in Baarn en Soest is van die nieuwe stijl niets te merken.

Kinderen in Baarn genieten weer van oude vertrouwde spelletjes als koekhappen en zaklopen. En ook andere Koningsdagklassiekers ontbreken niet. Zolders zijn leeggehaald, honderden cupcakes zijn gemaakt en de instrumenten zijn gepoetst om zo goed mogelijk voor de dag te komen op de vrijmarkt.

Een dag eerder hebben sommigen in het centrum van Baarn al een plek afgetekend met stoepkrijt en linten om zeker te zijn van het beste plekje. In Soest zijn alle plekken vooraf al gereserveerd. Op het evenemententerrein De Eng verkopen Soesters hun spullen. Met trolleys en grote tassen struinen honderden mensen de vrijmarkt af.

Ook hier ontbreken de grabbeltonnen en cupcakes niet. Wat ook niet ontbreekt, zijn de Turkse pizza’s. Een vijftal organisaties uit Soest werd verboden om met Turks eten op de vrijmarkt in Soest te staan, maar een plaatselijke Turkse eetgelegenheid kreeg wel toestemming om eten te verkopen. ,,Omdat wij een officiële horecagelegenheid zijn, mogen wij hier staan”, vertelt een van de verkopers.

Onderhandelen

In Baarn is de Pekingtuin de plek waar het gebeurt. Sommige jonge marktkooplieden zitten al sinds vijf uur met hun handel op een kleedje. ,,Drie euro wil ik daar graag voor hebben”, zegt de negenjarige Pieter Kroeze tegen een man die geïnteresseerd is in een boek. ,,Twee euro wil ik geven”, antwoordt de man. ,,Als u 2,50 geeft, mag u het kopen.”

Al heel wat geld heeft Pieter op deze manier verdiend. ,,Het onderhandelen gaat steeds beter”, zegt hij trots. Ook de gitaristen en violisten ontbreken niet. De vriendinnen Annebel, Noor en Annabelle laten hun mooiste spel horen. ,,Heel leuk om te doen. Het is echt druk”, zeggen de meisjes enthousiast. ,,We hebben al veel geld gekregen.”

De elfjarige Finne smult van een suikerspin terwijl een vrouw de spullen die Finne verkoopt, bekijkt. ,,Vooral de cupcakes gaan goed”, vertelt ze. Naast de jonge muzikanten die hun muziek laten horen, kan er ook gedanst worden op muziek van doorgewinterde zangers en zangeressen.

SuperFly Partyband warmt het toegestroomde publiek alvast op voor de publiekstrekkers Berget Lewis en Frans Duijts die later op de avond optreden. Ook in de rest van Baarn is het goed toeven. De terrassen aan de Brink zitten overvol en ook in de Laanstraat is het druk met mensen die op zoek zijn naar mooie koopjes.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.