Uitzondering voor woonwijk Ter Sype

Casper van den Broek
Wijdemeren

Om de bouw van een deel van de Loosdrechtse wijk Ter Sype mogelijk te maken willen gedeputeerde staten van Noord-Holland het luchthavenbesluit Hilversum aanpassen. Het gaat om 160 woningen.

De bouw van Ter Sype is een langgekoesterde wens van de gemeente Wijdemeren en projectontwikkelaar Lithos Bouw. Het plan behelsde de bouw van zo’n 600 woningen op de weilanden tussen De Rading en de Nieuw-Loosdrechtsedijk.

Probleem was, dat dit bouwterrein pal naast Vliegveld Hilversum ligt. En binnen de cirkel van geluidsbelasting door vliegtuigen. Een poging om de start- en landingsbanen (en daarmee de geluidscontouren) te verschuiven leed uiteindelijk, na hevige protesten van omwonenden, schipbreuk.

De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het nieuwe Luchthavenbesluit Hilversum. Uitgangspunt daarbij is dat de huidige situatie op het vliegveld één-op-één wordt gehandhaafd. Dus zonder wijziging van het banenstelsel en het maximaal aantal starts en landingen (76.000 per jaar).

Dat de provincie nu toch met een wijziging komt, wordt verklaard met een ingewikkeld verhaal over nieuwe en oude rekenmethodes voor wat betreft de geluidsbelasting van het vliegveld.

In de nieuwe geluidsnormering (Lden) mag in het verste deel van Ter Sype wél worden gebouwd. Uit angst voor andere bouwplannen willen GS het ’overlastgebied’ weer verruimen. Voor de bouw van de 160 woningen moet dan weer een uitzondering worden gemaakt.

Vliegveld

Daar heeft volgens GS niemand nadeel van. De bestaande rechten en bedrijfsvoering van Vliegveld Hilversum worden niet aangetast. Verder hebben Wijdemeren en de projectontwikkelaar beloofd de toekomstige bewoners duidelijk te informeren over de nabijheid van het vliegveldlawaai. GS verwachten daarom dat het aantal klachten niet zal toenemen. Is dat toch het geval, dan hoeft het vliegveld zich daar niets van aan te trekken als het zich aan de regels heeft gehouden.

Het luchthavenbesluit moet nog worden goedgekeurd door provinciale staten van Noord-Holland én van Utrecht.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.