Huizen trekt op tegen mega-windmolens langs A27

Eddie de Paepe
Huizen

Het Huizer college gaat bij provinciale staten van Flevoland aandringen op inkorting van de geplande ’mega-windmolens’ langs de A27. Verder moeten de gemeente en de bewoners van de Huizer kustzone bij de plannenmakerij worden betrokken.

Op 13 juli wordt aan de andere kant van het Gooimeer gesproken over het Regioplan Windenergie Zuidelijk en Oostelijk Flevoland.

Dit plan maakt de plaatsing van vijftien windmolens van (maximaal) 220 meter hoog mogelijk langs de A27. Naast de gemeente Huizen hebben honderden Almeerders en Gooiers bezwaren ingediend tegen de massa, verlichting en hoogte van deze ’megaturbines’. Daarbij zou de Nuon haar windmolens aan de Eemdijk willen verhogen.

Horizonvervuiling

Behalve GroenLinks steunden alle Huizer fracties een voorstel van de raad aan het college om nog nadrukkelijker in actie te komen. ’Horizonvervuiling en een nachtelijke lichtshow van vele felrode knipperlichten op grote hoogte van de noordelijke en oostelijke horizon tegenover de kust dreigt’, aldus de fracties. ’Deze plannen doen afbreuk aan de leefbaarheid, het woongenot en het mooie uitzicht over het Gooimeer.’

Kritisch

De fracties riepen het college op om twee zaken in Flevoland gedaan te krijgen. Ten eerste: een hoogtebeperking in het plan, waardoor verlichting van de A27-molens niet meer nodig is. Ten tweede: uitstel van het definitieve besluit, zodat de locatie langs de snelweg nog eens kritisch bekeken kan worden. Dit laatste samen met het oude land. GroenLinks stemde als enige tegen, met name uit oogpunt van duurzaamheid en schone windenergie. GroenLinks-wethouder Gerrit Pas zag echter geen probleem in het uitvoeren van het voorstel.

Nieuws

D66-raadslid Bram Schröder kwam aan het eind van de discussie nog met nieuws. Van partijgenoten in Flevoland had hij gehoord dat er een aanpassing van het plan in voorbereiding is. „En daarmee wordt een groot deel van het probleem opgelost.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.