Regio blijft achter met vaccinaties

Hilversumse VVD’ers willen een steentje bijdragen om de vaccinatiebereidheid in de mediastad te verhogen.© Illustratie Frank Muntjewerf

Valentijn Bartels
Hilversum

De vaccinatiegraad in de regio blijft fors achter bij het percentage dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nodig is om ’groepsimmuniteit’ te garanderen tegen zeer besmettelijke mazelen.

Landelijk daalde het percentage tweejarigen dat vorig jaar was gevaccineerd tegen ziekten als tetanus, polio, mazelen en kinkhoest naar 90,2 %. In de regio zit alleen de gemeente Weesp boven de 95% waar we volgens de Wereldgezondheidsorganisatie naar moeten streven. Alle andere gemeenten zitten onder dat percentage. Hilversum (89,6%), Huizen (89,9%) en Soest (88,2%) scoren zelfs onder het landelijk gemiddelde en de gemeente Eemnes (85%) heeft procentueel gezien het laagste aantal volledig gevaccineerde tweejarigen in de regio.

Zorgen

VVD Hilversum trekt aan de bel bij wethouder Angelika Pelsink (zorg). ,,Ook in Hilversum zijn er steeds minder mensen die hun kinderen laten inenten tegen besmettelijke ziektes als mazelen, kinkhoest en polio. Met 89,6% procent ligt de Hilversumse vaccinatiegraad onder het landelijke gemiddelde en ruim onder de WHO-norm’’, aldus fractieleden.

Terwijl politici op landelijk niveau praten over een vaccinatieplicht, pleiten fractieleden van de VVD Hilversum voor actie van Pelsink. ,,Wij maken ons zorgen en vragen het college zich in deze kwestie te verdiepen en om hierover in gesprek te gaan met de GGD, huisartsen, kinderopvangorganisaties, scholen, ouderenverenigingen en andere relevante organisaties.’’

Raadslid Tobias Westerneng (VVD) uit kritiek op mensen die hun kinderen niet laten inenten. ,,Het uitbannen van zeer besmettelijke ziektes is een grote verworvenheid in onze samenleving. Wij kunnen er dan ook niet bij dat een steeds grotere groep ouders hun kinderen niet in laat enten.’’ Volgens de liberaal zou dat ’een kwestie van gezond verstand’ moeten zijn. ,,Het is niet meer alleen een probleem in de biblebelt.’’ Westerneng verwacht niet dat het Hilversumse college het probleem oplost. ,,De afweging tussen een essentieel recht als lichamelijke integriteit en de gezondheid van anderen is een hele moeilijke, toch moeten we kijken of we als gemeente kunnen bijdragen aan het verhogen van de vaccinatiebereidheid.’’ Medewerkers van kinderopvang De Sprookjesboom in Hilversum steunen discussie in de gemeente over dit onderwerp. ,,Wij vragen bij de intake of kinderen zijn ingeënt, al zouden we niemand weigeren. Wel zou het beter zijn om iedereen in te laten enten’’, aldus een van hen.

NL: 90,2%

Baarn 93,6%

Blaricum 91,2%

Bunschoten 91,7%

De Bilt 90,5%

Eemnes 85%

Gooise Meren 91,6%

Hilversum 89,6%

Huizen 89,9%

Laren 92,3%

Soest 88,2%

Stichtse Vecht 93,4%

Weesp 96%

Wijdemeren 92,1%

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.