Naar Duitsland met lange-afstandsbus

MeinFernbus wil een halte vlakbij het Centraal Station van Amsterdam. Foto HDC Media

Panya Putsathit, een van de oprichters van MeinFernbus. Foto HDC Media/Roel van Leeuwen

1 / 2
Roel van Leeuwen
Amsterdam

Winkelen in Oberhausen, een zakentrip naar Hamburg of vrienden bezoeken in Berlijn? MeinFernbus – de marktleider op het gebied van lange-afstandsbusreizen in Duitsland – start binnenkort met zes dagelijkse lijndiensten vanaf Amsterdam naar de belangrijkste Duitse steden.

’Fahr grün’ dat is het motto van MeinFernbus, het bedrijf dat in 2011 werd opgericht door Panya Putsathit en Torben Greve en dat een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Vanaf het moment dat de markt voor lange-afstandsbusreizen tussen steden in Duitsland werd geliberaliseerd, heeft de groene vloot de macht gegrepen met een marktaandeel van 38,6 procent.

Hoewel het bedrijf in Duitsland nog lang niet is uitgegroeid, spreidt het nu zijn vleugels uit naar Nederland. Vanuit Amsterdam zullen de komende maanden zes lijndiensten van start gaan, waaronder een nachtbuslijn naar Berlijn.

Meest geliefd

Volgens Putsathit wil MeinFernbus de bekendste en meest geliefde busmaatschappij zijn. ,,We willen ons echt onderscheiden. Met concurrerende prijzen, maar ook de service moet goed zijn. We hebben nu al tweehonderd steden in ons netwerk, hebben meerdere ritten per dag en tot vijftien minuten voor het vertrek kun je je reis gratis herboeken.’’

MeinFernbus werkt samen met tientallen busondernemingen die aan de strikte eisen van het bedrijf moeten voldoen. De bussen moeten in de herkenbare groene kleur worden gespoten en mogen niet ouder dan drie jaar oud zijn. Verder zijn de bussen voorzien van een entertainmentsysteem, zodat reizigers (op hun eigen tablet of computer) gratis films kunnen bekijken.

Het bedrijf vervoerde al 4,5 miljoen personen en Putsathit verwacht ook veel van de Nederlandse markt. ,,De lange-afstandsbus is veel duurzamer dan auto’s, treinen en vliegtuigen. Daarnaast is het reizen goedkoper en vaak ook sneller dan met de trein. Bovendien zijn er heel veel redenen om van Amsterdam naar Duitsland te willen reizen en andersom.’’

De ervaring leert dat aanvankelijk vooral jongere mensen gebruik maken van MeinFernbus, maar dat daarna de oudere leeftijdsgroepen snel volgen. ,,Tweederde van onze reizigers in Duitsland bezoekt familie en vrienden, maar ook de zakelijke markt is belangrijk voor ons.’’

Op 5 juni start de eerste lijndienst vanuit Amsterdam. Waar vandaan is nog niet zeker. Het bedrijf wil een vaste halte vlakbij het Centraal Station, maar hierover zijn nog gesprekken gaande met de gemeente.

Lijndiensten vanaf Amsterdam

Lijn 056: Naar o.a. Utrecht, Arnhem, Oberhausen, Dortmund, Winterberg, Medebach. Lijn 044: Naar o.a. Groningen, Bremen, Berlijn. Lijn 067: Naar o.a. Osnabrück, Hannover, Maagdenburg, Leipzig, Dresen. Lijn 068: Naar o.a. Utrecht, Duisburg, Düsseldorf, Keulen, Frankfurt, Bayreuth. Nachtbuslijn N75: Naar o.a. Groningen, Bremen, Hamburg, Berlijn.

Lijn 075 rijdt vanaf Frankfurt via o.a. Keulen, Düsseldorf, Utrecht en Amsterdam naar Groningen, Bremen en Hamburg.

Andere lange-afstandsbusdiensten

Eurolines: Naar o.a. Brussel, Parijs en Londen.

MEGAbus: Naar o.a. Parijs en diverse bestemmingen in Groot-Brittannië.

BestBus Travel: Naar o.a. Polen, Londen, Hamburg, Milaan en Praag.

iDBUS: Naar o.a. Lille en Parijs. (bron www.rover.nl)

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.