Armoedeval beperkt, ook voor zzp’ers

Wethouder Arjo Klamer (SP)

Wethouder Arjo Klamer (SP)

Ronald Frisart
Hilversum

Vanaf 1 januari gaat Hilversum de armoedeval aanpakken. Dat is het beruchte verschijnsel dat mensen die laagbetaald werk gaan doen, minder overhouden dan toen ze een uitkering hadden. Dat komt doordat ze op extraatjes van de gemeente geen recht meer hebben. Het voorstel van wethouder Arjo Klamer (sociale zaken) om daaraan iets te doen, kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Datzelfde geldt voor het door Klamer overgenomen PvdA-voorstel om zoiets ook voor zzp’ers te regelen.

Bestaande tegemoetkomingen voor minima worden gebundeld in twee regelingen. In de Meedoen-regeling worden de activiteiten-, de schoolkosten- en de computerregeling ondergebracht. Die gelden nu voor mensen die minder inkomen hebben dan 110 procent van het sociaal minimum. Aan de raad schrijft Klamer: ,,Bij aanvaarding van werk komt men regelmatig een paar procent boven deze inkomensgrens. Hierdoor is er geen recht meer op de Meedoen-regelingen, waardoor men er op achteruit gaat’’. Vanaf 1 januari is dat opgelost. De grens wordt verhoogd naar 130 procent van het sociaal minimum. Dat zorgt ervoor dat een groep mensen toch nog twee jaar recht heeft op de Meedoen-regelingen.

Een probleem hebben nog wel zzp’ers, want hun inkomen kan enorm schommelen. Klamer neemt echter een voorstel van Saami Akrouh (PvdA) over om ook daaraan een mouw te passen. Als uit de belastingaangifte 2015 van een zzp’er blijkt dat hij onder 130 procent van het sociaal minimum blijft, kan hij in 2016 een voorschot krijgen. Blijkt uit de definitieve belastingaanslag 2015 dat hij inderdaad onder de grens zat, dan mag hij het geld houden, anders moet hij het terugbetalen. Omdat pas eind maart belastingaangifte wordt gedaan, zal de eerste drie maanden van 2016 ’in redelijkheid worden gekeken naar de gegevens die al wel beschikbaar zijn’, zegt Klamer desgevraagd.

In de nieuwe Duurzaam-regeling worden ondergebracht de bestaande individuele inkomentoeslag en de regeling duurzame gebruiksgoederen (geld om bijvoorbeeld een kapotte wasmachine te vervangen). Voor de eerste regeling geldt nu dat mensen niet meer inkomen mogen hebben dan het sociaal minimum, voor de tweede ligt de grens bij 110 procent daarvan. Klamer gaat nu voor allebei de grens bij 110 procent leggen: duidelijker voor de burger, beter uitvoerbaar voor de gemeente.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.