Wijdemeren op koers met huisvesten vluchtelingen

Valentijn Bartels
Loosdrecht

De gemeente Wijdemeren heeft 34 van de vereiste 44 vluchtelingen met verblijfsstatus in de gemeente gehuisvest. Dat meldt een woordvoerster van de gemeente desgevraagd. Iedere gemeente moet jaarlijks een op het aantal inwoners afgestemde hoeveelheid statushouders huisvesten. Het Rijk bepaalt dit aantal en de gemeente moet, vaak onder hoge druk, woonruimte vinden voor de zogenoemde statushouders. In Wijdemeren lijkt deze maatschappelijke taak in 2015 weinig problemen op te leveren.

Volgens een woordvoerster spelen woningcorporaties een belangrijke rol in dat proces. ,,De gemeente heeft de taak om de statushouders te huisvesten, woningcorporaties de Alliantie, Gooi en omstreken en Wonen Wijdemeren zoeken vervolgens een geschikte woning voor de vluchtelingen met verblijfsstatus.’’

Wonen Wijdemeren secretaris Lex Collignon zegt dat een dergelijke zoektocht lastiger is dan de cijfers doen vermoeden. ,,Het verloopt erg moeizaam, er zijn enorme wachtlijsten, waardoor sommige woningzoekenden worden gepasseerd ten bate van statushouders.’’ De secretaris voegt daaraan toe dat het de statushouders ’uiteraard wel van harte is gegund’. De verblijfsgerechtigde vluchtelingen worden overigens niet lukraak over Wijdemeren verdeeld. ,,Wij zorgen ervoor dat mensen bij voorkeur in een plaats met benodigde voorzieningen komen, zo is het voor een statushouder beter om in Nieuw-Loosdrecht te wonen dan in Oud-Loosdrecht, waar alles toch verder weg is’’, zegt Collignon.

De gemeente Stichtse Vecht is een voorbeeld van een gemeente waarbij de hoge huisvestingsdruk problemen oplevert. De gemeente moet ruim 100 statushouders onderbrengen en grijpt daarvoor naar noodmiddelen. Een medewerker van Stichtse Vecht liet eerder tegenover deze krant weten dat ’er onderzoek wordt gedaan naar het ombouwen van leegstaande gebouwen naar woonhuizen’. Bovendien wonen er sinds een maand meerdere, elkaar vreemde, vluchtelingen samen in een huis.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.