Rechtbank tikt Huizen op de vingers

Marjolein Vos
Huizen

Van het totaal aantal bezwaarmakers tegen de toekenning van huishoudelijke hulp heeft tot nu toe één inwoner van Huizen daadwerkelijk de gang naar de rechter gemaakt. De rechtbank Midden-Nederland oordeelde in deze kwestie dat de gemeente haar besluit onvoldoende had gemotiveerd en onderbouwd.

De Huizense kreeg volgens de oude indicatie 7,5 uur hulp per week. De gemeente besloot dit terug te brengen met één uur en drie kwartier. Omdat er nog een bezwaarprocedure bij de gemeente liep, moest de hulp tot het moment van de gerechtelijke uitspraak gehandhaafd blijven op het oude niveau. ,,Inmiddels heeft het college van b en w een besluit genomen op het bezwaarschrift, is het besluit beter gemotiveerd en is er een uur meer huishoudelijke hulp toegekend’’, aldus een woordvoerster van Huizen.

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de toekenning en bekostiging van huishoudelijke hulp. Consulenten van de gemeente Huizen voeren zogenaamde keukentafelgesprekken met inwoners van de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren om te kunnen bepalen op hoeveel uren hulp zij recht hebben. In april waren er 439 gesprekken gevoerd en moesten er nog 416 gesprekken plaatsvinden. Het aantal bezwaren lag toen op circa 20 procent.

Volgens de woordvoerster van de gemeente zijn er nog geen actuelere cijfers voor handen. De zomerperiode wordt gebruikt om de cijfers ’up-to-date’ te krijgen Verantwoordelijk wethouder Janny Bakker zal medio september de meest recente cijfers presenteren.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.