Baarnse ChristenUnie voelt zich niet serieus genomen door beoogde coalitiepartners

baarn

De Baarnse ChristenUnie is niet gelukkig met de manier waarop de coalitiebesprekingen tot dusver verlopen. De partij voelt zich door de drie beoogde partners VVD, CDA en PvdA niet echt serieus genomen. Pijnlijk is dat de ChristenUnie zelfs niet was uitgenodigd voor de laatste bespreking van afgelopen donderdag.

ChristenUnie-raadslid André van Roshum wil de deur naar de andere drie nadrukkelijk nog niet dicht gooien, maar hij noemt de gang van zaken 'een slechte start'. ,,Als ze willen dat wij meedoen aan de coalitie, dan willen wij ook volwaardig meepraten. Wij krijgen nu het gevoel dat VVD, CDA en PvdA de zaken onderling bespreken en dat wij vervolgens de conclusies meegedeeld krijgen."

Wat ook steekt is dat VVD, CDA en PvdA hebben besloten de wethoudersposten onderling te verdelen. Voor de ChristenUnie wordt geen plek in het nieuwe college vrijgemaakt. ,,Henk van de Kerk zou namens het CDA nog twee jaar wethouder willen zijn, dus wij hadden voorgesteld dat de ChristenUnie de resterende twee jaar een wethouder zou leveren. Maar dat is blijkbaar onbespreekbaar", concludeert Van Roshum.

VVD-voorman Frans Luiten, leider van de coalitiebesprekingen, liet zaterdag in deze krant weten dat hij 'de handen bij de anderen niet op elkaar kreeg' voor een ChristenUnie-wethouder. Wel of geen wethouderspost is overigens geen breekpunt voor de ChristenUnie, stelt Van Roshum. De partij wil echter wel voor vol worden aangezien en meepraten. ,,Als je met vier partijen een coalitie aangaat, dan hoor je ook alle vier volwaardig mee te kunnen praten."

VVD, PvdA en CDA willen hun huidige coalitie voortzetten, en dan liefst met steun van de ChristenUnie om het draagvlak in de gemeenteraad iets groter te maken. De drie hebben samen elf van de negentien zetels, de ChristenUnie zou daar een aan toevoegen. VVD, CDA en PvdA hopen de ChristenUnie de coalitie in te krijgen door die partij op een aantal kleinere punten tegemoet te komen. Zo zou de zondagopenstelling van de winkels niet worden verruimd, en zou Baarn aansluiting zoeken bij de politiediensten Burgernet en sms-alert. Complicerende factor bij de coalitievorming is overigens ook dat het PvdA-raadslid Allal Ennahachi heeft gedreigd uit de fractie te stappen, uit onvrede met de wethouderskandidatuur van partijgenoot Joost de Wilde. De Grote Drie zouden in dat geval wel een heel minimale meerderheid overhouden.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.