Goois opvangverbond ziet draagvlak afkalven

Aankomst van de huidige groep van zo'n honderd vluchtelingen op Crailo. archieffoto studio kastermans/ben den ouden

Henk Runhaar
Hilversum

De traagheid van de besluitvorming over een grote vluchtelingenopvang op Crailo is funest voor het draagvlak hiervoor in de regio. Dat neemt af, constateert het ’opvangverbond’ van de Gooise gemeenten en Eemnes bezorgd.

Woordvoerder Onno Aerden: ,,We kijken nadrukkelijk naar de klok.’’ De bal ligt bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de provincie. Of en zo ja hoe het verbond druk uitoefent op beide instanties, wil Aerden niet zeggen.

,,Tegenstanders roeren zich steeds meer. Daar staat tegenover dat zich al 350 vrijwilligers voor de opvang hebben aangemeld. Maar ik moet zeggen: mensen in de Hilversumse wijk Kerkelanden en in Bussum-Zuid hebben enig recht van spreken. Duidelijkheid ontbreekt.’’

Het COA en Noord-Holland kondigden 11 november een haalbaarheidsonderzoek aan voor de verkoop van grond en gebouwen. Dat zou ’enkele maanden’ duren. Hoe het ermee staat, is totaal onduidelijk. De provincie verwijst naar het COA. Deze instantie was dinsdag niet in staat te reageren.

Intussen zijn er signalen dat er toch tijdelijke opvang in de Kolonel Palmkazerne komt. Opvangverbond en provincie wilden hier dinsdag niet op in gaan.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.