OM vindt geen bewijs voor ronselen in Soest

Kelly van Hal
Soest

Het Openbaar Ministerie heeft geen bewijs gevonden voor het ronselen van stemmen in Soest. Daarvan werd PvdA-fractievoorzitter Osman Suna kort voor de gemeenteraadsverkiezingen beschuldigd. Het OM zal geen vervolging tegen hem instellen, liet een woordvoerster donderdag weten.

De PvdA-lijsttrekker kwam in opspraak na een uitzending half maart van omroep Powned, maar van strafbare feiten lijkt geen sprake, aldus het O.M. Aanwijzingen dat hij mensen stelselmatig heeft benaderd om een volmacht af te geven zijn er niet. Wat Suma op heimelijk gemaakte camerabeelden zei kan ook niet als zodanig geïnterpreteerd worden. En is ook niet meer dan anders gebruik gemaakt van stemmen bij volmacht.

Omroep Powned krijgt van het openbaar ministerie zelfs het verwijt Suna te hebben uitgelokt om stemmen te gaan ronselen. De undercover verslaggever van Pownews stelde Suna immers voor om stemmen te gaan regelen.

Al met al concludeert het OM dat er geen sprake is van enig strafbaar feit. Er komt dan ook geen nader strafrechtelijk onderzoek. Suna en Baskaya zijn beiden opnieuw gekozen in de Soester gemeenteraad.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.