'ProRail zette zelf de wisselverwarming uit'

den haag

ProRail heeft de problemen op het spoor van de afgelopen weken vooral aan zichzelf te danken. Uit interne rapportages, die in handen zijn van RTL Nieuws, blijkt dat de spoorbeheerder de wisselverwarming op veel plekken, zoals Den Haag HS, wegens kostenbesparing zelf uitzette.

Daardoor bevroren de wissels en konden veel treinen niet rijden. Er ontstond grote chaos op het spoor in de grote steden.

In de rapportage bestemd voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat, wordt dit echter niet genoemd. Er wordt slechts gesproken van ’strubbelingen met de wisselverwarming’. De minister heeft zich zo geen goed beeld kunnen vormen van de oorzaken van de storingen.

Op Utrecht CS was op 17 december door het slechte weer helemaal geen treinverkeer mogelijk, terwijl de perrons uitpuilden van de reizigers. Op de interne meldingskaart is te zien dat er geen treinen reden omdat er ’geen personeel is’. Ook dit wordt niet vermeld in het voor de openbaarheid bedoelde dagverslag. ProRail bestrijdt dat de wisselverwarming wegens kostenbesparing uitstond.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.