Oud Valkeveen: ’Alleen parkeren is oplossing niet’

Alexander Poort
Naarden

,,Hier is het probleem dus niet mee opgelost. In dat opzicht zijn we wel teleurgesteld.’’ Stichting De Limieten en Valkeveen begrijpt de redenatie van de voorzieningenrechter om het parkeerterrein achter de begraafplaats toe te staan, maar is er niet blij mee.

De omwonenden hadden bij de rechtbank een voorlopige voorziening aangevraagd om te voorkomen dat de gemeente het natuurgebied achter de begraafplaats geschikt gaat maken voor parkeren. Op drukke dagen in Speelpark Oud Valkeveen en bij grote begrafenissen zou dit de parkeeroverlast in de omgeving moeten verminderen. Directe aanleiding voor het versneld aanleggen van de parkeerplaats was de gevaarlijke situatie die ontstond op Hemelvaartsdag, toen door de drukte in het speelpark de hulpdiensten niet meer bij Oud Valkeveen en de buurtbewoners konden komen.

Wat de stichting en de andere omwonenden betreft gaat het echter niet alleen om het parkeren. ,,Je verhoogt de veiligheid hier helemaal niet mee. Al het verkeer moet nog steeds over dat smalle zandweggetje, waar twee auto’s elkaar nauwelijks kunnen passeren. Daar blijf je opstoppingen houden. De infrastructuur is gewoon niet ingericht op zo’n grote toestroom. Dus de bereikbaarheid vergroot je hier niet mee’’, zo luidt de klacht.

Toch is er ook een lichtpuntje. In de uitspraak legt de voorzieningenrechter zeer de nadruk op het feit dat de gemeente echt werk moet maken van het overleg met de buurtbewoners. Burgemeester Albertine van Vliet zegde dit ook toe. ,,Dat is dan in ieder geval iets positiefs. Maar laten we ook weer niet te vroeg juichen. Laten we dit argwaan gestoeld op ervaring noemen’’, laat een woordvoerder van de stichting weten.

De aanleg van het parkeerterrein achter de begraafplaats gaat enkele dagen duren, zodat het terrein mogelijk in de loop van deze week al in gebruik kan worden genomen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.