Regio buiten spel gezet bij snelle bus

De provincie Noord-Holland heeft de macht over het HOV-tracé en omstreken overgenomen. illustratie: frank muntjewerf

Eddie de Paepe
Hilversum

De gemeenteraden van Hilversum, Huizen, Laren en Eemnes hebben zich bij het HOV-project buiten spel laten zetten door de provincie Noord-Holland. Op en rond het tracé van de snelle buslijn is ’Haarlem’ de baas.

Tijdens een HOV-bijeenkomst bleek woensdagavond in Hilversum dat raadsleden niet wisten hoeveel macht zij uit handen hadden gegeven. Dat gebeurde in januari. De toenmalige verkeerswethouder van Hilversum Erik Boog zette toen zijn handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst HOV ’t Gooi. Namens Huizen, Eemnes en Laren ondertekenden Petra van Hartskamp, Eddy van IJken en Evert de Jong. Blaricum weigerde.

Eerste spade

De vraag is of alle raadsleden de 15 pagina’s tellende overeenkomst wel goed hebben bestudeerd voordat zij het licht op groen zetten. Zo staat in artikel 3.4 dat de eerste spade voor de busbaan Hilversum-Huizen pas de grond in gaat als het ’provinciaal inpassingsplan’ onherroepelijk is. Dat PIP overruled de bestaande gemeentelijke bestemmingsplannen. De provincie stelt dus de bestemming vast van grote lappen gemeentegrond waarover de HOV-bus gaat rijden (maar niet in Eemnes). De provincie gaat (artikel 4.3) ook over de bestemming en bouwvergunning voor ’kunstwerken’ (tunnels, ecoducten, fly-over). ’Ja maar als wij het er nu niet met dat PIP mee eens zijn?’, wilden onaangenaam verraste raadsleden woensdag van de door de provincie ingehuurde deskundigen weten. ’Dan kunt u een zienswijze indienen’, luidde het antwoord. En daarna is er nog de Raad van State. De provincie maakt ondertussen haast: de gemeenteraden moeten vóór 15 oktober melden wat zijn van het concept-PIP vinden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.